Anna Ankarcrona konstnär kring sekelskiftet 1900 / female artist

Om du är i Leksand i sommar så passa på att se den fina utställningen med Anna Ankarcronas teckningar och målningar, i Leksands kulturhus. En okänd konstnär som nu ställs ut för första gången.

skiss-anna-ankarcrona-konstnar-ornamentik

Anna Ankarcrona levde 1886–1935 och var en skicklig tecknare, med underbart sinne för färger och mönster, gärna med ornament i jugendstil. Det är så härligt att hon fått en egen utställning, det är hon väl värd.

Utställningen visar bland annat många skickliga växtstudier och fina bilder av folk och dräktskick. Jag fastnade särskilt för en vacker bild av en dräktväska.

konstnar-anna-ankarcrona-draktvaska-leksands-konstsallskap-utstallning

Vad jag kunde se tecknade hon främst i blyerts och akvarell, noggrant och tydligt.

anna_ankarcrona-konstnar-jugend-textil-konst-leksand

Anna Ankarcrona var en välutbildad konstnär, men kvinna i en tid när det innebar stora hinder i yrkesutövandet. Hon kom att arbeta bland annat med att skapa mönsterritningar för textil och hyllningsadresser för välbeställt folk.

hyllningsadresser-anna-ankarcrona-konstnar-tecknare

Vid en flyktig blick är det lätt att avfärda hyllningsadresser som rätt så ointressanta, sett med konsthistoriska ögon. Studerar man dem nära är de i själva verket oerhört skickligt och vackert utförda, faktiskt var det de som grep mig mest på utställningen.

anna-ankarcrona-hyllningsadress-konstnar-vaxtornament

Vilket arbete hon la ned på dessa blad! Man undrar stilla om hon fick tillräckligt betalt för all tid hon måste ha ägnat åt dem? Hon tecknar och textar detaljerat och tydligt med en underbar känsla för komposition och grafisk förenkling. Ramar med växtornament, byggnader, landskap, monogram, och vackert typograferade texter utsmyckade med guld. Idag får väl bara Nobelpristagare lika vackert utsmyckade hyllningar?

Jag är så glad att jag hann med att se Anna Ankarcronas konst och köpte såklart den fina utställningskatalogen från Leksands Konstsällskap.

anna-ankarcrona-bokomslag-leksands-konstsallskap

This is art, drawings and sketches by the swedish unknown (until now) female artist Anna Ankarcrona. She lived 1886–1935 and had a good art education and a great talent. But she was a woman and probably never reached her full potential in her career as a working artist. This summer Leksands Konstsällskap is giving an exhibition about her at Leksands Kulturhus, in Dalarna. It is the first time her art is exhibited and I am glad I had the chance to see it. I like her art and style very much.

Lämna en kommentar