Foto av Lena med son

Att teckna för hand

Efter några år med mycket arbete i Illustrator och Photoshop har jag fått en väldig längtan tillbaka till ursprunget och känslan i det handtecknade. Noggranna blyerts- och tuschteckningar, ofta med färgpålägg i Photoshop, är numera mitt signum.

Jag älskar att teckna ”realistiskt” och långsamt, petigt noggrannt. Är en stor beundrare av forna tiders fantastiska illustratörer. Om det kan du läsa mer i min blogg!

Det här är jag

Jag är en nyfiken hantverkarsjäl, allt kreativt skapande roar mig. Både att göra själv och att njuta av vad andra har gjort. Jag tycker om det som är vackert och välgjort och hoppas att det ska inspirera dig också. Barnboksillustrationer, konsthantverk, grafisk formgivning, medeltida kyrkomålningar, mönster, kulturhistoria, street art, djur och natur och mycket mer samsas i min blogg.

På fritiden fyndar jag gärna gamla barnböcker på loppis. Tycker om att besöka gallerier och muséer. Njuter av skönheten i främmande städer, parker, gamla slott, kyrkor och kyrkogårdar. Läser böcker och tidskrifter om grafisk form och illustration. Promenerar och fotograferar. Ibland syr jag något.

Nu för tiden blir det också mycket barnkultur, vilket jag verkligen älskar. Mer dockteater åt folket!

Längtar alltid till havet, ängen, ekbacken, skogen… men trivs med livet i stan!

Min älskade familj

Vår son Alfred är nio år. Precis som sina föräldrar gillar han att fotografera, cykla, baka kakor, se tecknad film och spela spel.

Min man Andreas Hedin är en skicklig loppisfyndare och kopplar av med gamla synthar, när han inte ägnar all sin uppmärksamhet åt jobbet som UX Design Lead på Tactel.

Foto av Andreas och vår grabb

Frilansande tecknare

Jag startade mitt företag Illuform 2004 (med lång föräldraledighet 2006-2010). Numera tecknar jag på deltid och oftare egna projekt än uppdrag.

Som tecknare är jag extra förtjust i att avbilda djur och människor. Tycker också om illustrationsuppdrag inriktade mot information och faktaförmedling, jag gillar att förklara och förtydliga, även att göra research och skriva. Men numera blir det väldigt sällan tid till detta.

Tidigare har jag arbetat som originalare och formgivare inom tryck och webb. Och det har jag nu återupptagit!:

Marknadsassistent

Sen hösten 2013 är jag anställd på halvtid som marknadsassistent på Bastec AB som verkar inom byggnadsautomation. Mitt uppdrag är att skriva, formge, fotografera och göra original för annonser, kontorstrycksaker, kundcaseblad, produktblad, mässmaterial, vepor, Powerpoint-presentationer, med mera. Jag är också ansvarig för webb och sociala medier och har byggt om och formgett Bastecs webb från grunden till att bli WordPress-baserad.

Några tidigare anställningar i urval

 • Illustratör på Nobelprize.org (flera projektanställningar). Se exempel på de Flash-spel som jag illustrerade här i portfolion, har även gjort annat åt dem.
  Två av spelen nominerades till Svenska Tecknares ”Kolla!”-priset och en av dem vann guld i kategorin ”Information skärmbaserat”. Hurra!
 • Projektanställd som originalare på BIG Travel i Malmö. Gjorde bland annat en golf-resekatalog.
 • Originalare på dåvarande byrån apostrof´i Lund. Arbetade bl.a. med att bygga upp Printshops ihop med Rahms tryckeri i Lund. Arbetade även med marknadsföringsmaterial åt Klippans fina produkter m.m.
 • Uthyrd marknadsassistent hos Manpower i Malmö. Blandade uppdrag inom marknadsavdelningar och kundtjänst.
 • Assistent grundforskning på Tema Barn, Linköpings universitet.
  Skrev även en akademiska publikation 1996 om skolförfattningar som heter ”Från sedlig fostran och disciplinering till social status och individuell utveckling” (!) Rapporten hos Linköpings Universitet.
 • Under ett tillfälligt projekt på Kulturhuset Arbis i Linköping (efter min utbildning på Kulturvetarlinjen) gjorde jag en undersökande enkät och skrev en rapport som hette ”Kommunerna och kulturen… Åtta kommuners kulturanslag 1994”. Målet var såklart mer pengar till kulturen och väl fördelat mellan stora institutioner och fria grupper!
 • Order och lager på dåvarande Esselte Letraset i Sundbyberg. (Någon som minns s.k. gnuggisar på ark? Jag var med långt före InDesign! Faktum är att där var en kille som började sälja in de första Adobe-programvarorna, men jag kunde inte för mitt liv begripa vad man skulle ha dem till…!)
 • Plus diverse småjobb genom åren…

Min utbildning

 • Naturvetenskaplig illustration och datorgrafik, Mälardalens högskola (3 år)
 • Fil.kand. examen i Konst respektive Historia, Linköpings universitet (1 år). Min C-uppsats i Konst- och bildvetenskap hette ”Konst, symboler och motiv i fyra kyrkor invigda 1987–1994 i Linköping”, i bearbetat skick trycktes den sen i boken ”Kyrka i bruk” som gavs ut i samband med en utställning på Östergötlands Länsmuseum 1996.
 • Kulturvetarlinjen, Linköpings universitet (3 år)
 • ”Grafisk formgivning och illustration”, RMI-Berghs, distanskurs (1 år)
 • ”Skapande konst”, grundläggande konstnärlig utbildning på Liljeholmens folkhögskola, Östergötland (1 år)
 • Naturvetenskaplig linje, Spånga gymnasium, Stockholm (3 år)

>> Tidigare kunder och uppdrag