Lafvasgårdens samlarmuseum en dröm för nostalgiker

Lafvasgårdens samlarmuseum en dröm för nostalgiker

lafvasgårdens samlarmuseum sollerön dalarna julbonader 40 50-tal

På fridfulla och vackra Sollerön i Dalarna ligger Lafvasgårdens samlarmuseum. Det är ett helt underbart litet museum som borde besökas av alla vuxna som tycker om fina gamla bokmärken, julkalendrar, pappersprydnader, brevkort och allsköns gamla småföremål. Här finns även dockor, tomtar, böcker, spel, skol- och söndagskolematerial, broderier, hushållsföremål osv. Åk absolut dit om du har chansen!

lafvasgårdens samlarmuseum sollerön

Hela gården är mycket välskött och består av flera hus med olika småutställningar. Allt i genuin dalamiljö förstås.

lafvasgården broderi dalarnaHär hittar du museet.

Jag som älskar alla duktiga illustratörer ”från förr” ville knappt gå därifrån och funderar redan på när jag ska lyckas göra ett återbesök.

lafvasgårdens samlarmuseum

Tänk att allt finns samlat och bevarat. Det är en ljuvlig nostalgitripp full av ”åh titta den här fina julängeln hade mormor” och ”aah den här pappersbonaden minns jag att mamma alltid satte upp”.

helge artelius julängel christmas angels

Jag koncentrerade mig särskilt på allt av Helge Artelius som jag är så förtjust i, men det finns många fler tecknare att upptäcka runtom på museet.

skolplansch vintage lafvasgården

Kultur- och museivärlden (t.ex. Nordiska museet) se hit! Detta borde ut på en vandringsutställning runt om i Sverige! Det borde fotograferas av och ges ut som bok! Det är ett viktigt kulturarv med riktigt bred folklig förankring.

helge artelius mors julbrev 1940 lafvasgården samlarmuseum

Inte långt ifrån Lafvasgården på Sollerön ligger Hembygdsmuseet som också är värt ett besök. Perfekt för att ta en fikapaus efteråt.

lafvasgården sollerön museum jul prydnad vintage retro

Vi avslutade dagen med ett ljuvligt dopp i Siljan och det var faktiskt sommarens skönaste bad!

sollerön

 

This is photos from a lovely little nostalgia museum in Dalarna, filled with memories from mostly around 1930-50. I really recommend a visit to Lafvasgårdens samlarmuseum at Sollerön if you, like me, love beautiful ”vintage” illustrations and prints.

samlarmuseet lafvasgården på sollerön bokmärke bonad broderi dockor julpynt barnböcker antikt

There are also old dolls, children’s books, christmas decorations, gnomes/tomtar, embroideries, school material, household articles, post cards, etc.

 

Nearby you also find a history museum with coffee and cakes, ”fika”. More about visiting Dalarna, click here!

Skriv en kommentar