70-talets barnböcker: ”Den vita älgen Knut”

Efter att ha läst Kalle Linds bok ”Proggiga barnböcker” försökte jag hitta någon typiskt ”proggig” 70-talsbarnbok i min bokhylla. Det var ju ändå då jag växte upp och dessutom samlar jag en del på barnböcker. Men helt förgäves. Inte en enda vänsterproggbok för barn i min hylla. Tills jag fann denna som min man hade som liten. ”Historien om den vita älgen Knut” med text och bild av Larserik Eriksson, 1979.

Omslag barnbok Den vita älgen Knut
Älgen Knut lider pga skogsavverkning

Boken innehåller så mycket av det som Kalle Lind menar var typiskt för 1970-talet. Skogsavverkning och miljöhot, hemska bilavgaser, torgmöten, ekonomisk och social orättvisa och att ta makten från de som bestämmer. Älgarna demonstrerar… älgarna har fått nog… helt enkelt.

Den vita älgen Knut ser orättvisor och miljöförstöring

När jag läste den för vår son sa han typ, ”Jaha?” Bilderna var lite småkul, men historien grep inte tag eller gick rakt över huvudet. Tyvärr, för det är ju väldigt viktigt mycket av det som vänstervågens barnböcker handlade om, särskilt miljötänket. Det är helt rätt att lära barn redan från början att vi måste ta hand om vår jord. Däremot har torgmöten aldrig varit min grej…

Älgen Knut håller proggigt torgmöte på 70-talet

Här är mitt tidigare inlägg om Proggiga Barnböcker.

Hard to translate… this is a book from 1979 about a moose that takes the fight against environmental threats. A typical example of a radical childrens book in Sweden during the seventies, when I grew up. Text and drawings by Larserik Eriksson.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.