Barnens lekar vid sekelskiftet 1900

Det här tycker jag är riktigt fina teckningar av olika lekar som barn ägnade sig åt kring sekelskiftet 1900. Några av dem leker barn fortfarande, mer än hundra år senare. Andra, som ”Mala salt”, har jag ingen aning om vad de gick ut på…

Det här är en fortsättning om Gunhild Facks bilder i ”Första läseboken”, från 1905. Jag ville samla hennes fina illustrationer av olika lekar. Se mer om ”Första läseboken” här och en ABC-bok av Gunhild Facks här.

hoppa-tåg

mala-salt

rymmare-och-fasttagare

rulla-tunnband

leka-soldat

kasta-krans

sista-paret-ut

Jag måste säga att jag är väldigt svag för bilder som dessa, de är så vackra med sin koncentration innanför ramen, som ändå sprängs av olika detaljer, med dekorativa och stiliserade drag i kvardröjande jugend-anda, samtidigt som det är liv och rörelse. Barnen är uppenbart från välbärgade familjer och lever ett obekymrat härligt barn-liv där leken är viktig och ska uppmuntras. I tidens anda där Barnet lyfts fram allt mer.

Pojkar och flickor är lika aktiva och sportiga i dessa bilder, flickor är till och med klart dominerande i bilderna. Var det ett aktivt medvetet val, eller tecknade hon hellre flickor med sina fina sekelskiftesklänningar och förkläden i Karin Larson stil? Pojkar har kortbyxor och hattar är flitigt förekommande på samtliga barn.

Illustrationerna användes så klart för att locka till läsning, detta var ju något som barnen kände igen, och kanske som underlag för muntlig redovisning eller liknande i klassrummet. De är placerade i lärobokens första del där barnen ska lära sig bokstäver, stavelser och enklare ord.

Idag lånade jag flera böcker som handlade om sekelskiftets barn-illustratörer, men hon nämns bara vid namn, ingen mer uppgift än att hon var konstnär (?).

Illustrator Gunhild Facks "Första läseboken"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.