Barnens lekar vid sekelskiftet 1900

Det här tycker jag är riktigt fina teckningar av olika lekar som barn ägnade sig åt kring sekelskiftet 1900. Några av dem leker barn fortfarande, mer än hundra år senare. Andra, som ”Mala salt” ovan, har jag ingen aning om vad de gick ut på…?

hoppa-tåg

Det här är en fortsättning på det jag tidigare skrivit om Gunhild Facks bilder i ”Första läseboken”, från 1905. Jag ville samla hennes fina illustrationer av olika lekar. Se mer om ”Första läseboken” här och en ABC-bok av Gunhild Facks här.

rymmare-och-fasttagare
rulla-tunnband
Leka boll illustration av Gunhild Facks
leka-soldat
kasta-krans
sista-paret-ut

Jag måste säga att jag är väldigt svag för bilder som dessa, de är så vackra med sin koncentration innanför ramen, som ändå sprängs av olika detaljer, med dekorativa och stiliserade drag i kvardröjande jugend-anda, samtidigt som det är liv och rörelse. Barnen är uppenbart från välbärgade familjer och lever ett obekymrat härligt barn-liv där leken är viktig och ska uppmuntras. I tidens anda där Barnet lyfts fram allt mer.

Pojkar och flickor är lika aktiva och sportiga i dessa bilder, flickor är till och med klart dominerande i bilderna. Var det ett aktivt medvetet val, eller tecknade hon hellre flickor med sina fina sekelskiftesklänningar och förkläden i Karin Larson stil? Pojkar har kortbyxor och hattar är flitigt förekommande på samtliga barn.

mala-salt

Illustrationerna användes så klart för att locka till läsning, detta var ju något som barnen kände igen, och kanske som underlag för muntlig redovisning eller liknande i klassrummet. De är placerade i lärobokens första del där barnen ska lära sig bokstäver, stavelser och enklare ord.

Idag lånade jag flera böcker som handlade om sekelskiftets barn-illustratörer, men hon nämns bara vid namn, ingen mer uppgift än att hon var konstnär (?).

Illustrator Gunhild Facks "Första läseboken"

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

2 svar på ”Barnens lekar vid sekelskiftet 1900”

  1. Hej, jag älskar dessa bilder och och kommer varje år tillbaka till din sida. Jag är med i ett arbete i att lyfta och synliggöra gamla sysslor här i hembygdsföreningen en dag varje år och jag är ansvarig för barnen lekar. Går det att få tillgång till dessa bilder i lite bättre upplösning? Eller kan jag hitta bilderna i en bok? Finns dom alla i läseboken du nämner? Skulle vara roligt att få visa dessa bilder i samband med den dagen.

    Mvh, Lindvi

    Svara
    • Hej, vad roligt att höra att du också tycker om dessa fina bilder. Ja, alla kommer ur ”Första läseboken” från 1905. Jag ska se om jag har kvar bilderna i större upplösning, svarar dig per mail inom ett par dar. Kanske ett bibliotek annars kan hjälpa dig att låna in boken från något arkiv? Kanske Kungliga biblioteket i Stockholm, har för mig att de ska ha ”allt” som har tryckts, fast å andra sidan kanske de inte lånar ut? Lycka till med hembygdsföreningens dag, som gammal ”kulturvetare” tycker jag det låter väldigt trevligt!

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.