Barnboksillustratören Sven Nordqvist ställer ut sina bilder

Ibland korsas upplevelser på ett kul sätt. Jag såg Sven Nordqvist utställning på Dunkers kulturhus häromdagen och njöt av att kunna närstudera hans originalteckningar till olika barnböcker.

sven-nordqvist-illustrator

Särskilt bilderna till ”Var är min syster” från 2007 är underbara, så fulla av små sidofigurer i flera olika storlekar och lager som sysslar med helt egna aktiviteter vid sidan om huvudstoryn.

barnbok-sven-nordqvist-detalj

Sen gick jag till bibblan och lånade ett par böcker om kalligrafi och bokillumination genom tiderna. Då slogs jag av att Sven faktiskt jobbar litegrann i samma tradition som de medeltida bokskaparna som fyllde bokstäver, ramar och mönster med djur, monster, människor, djävlar, änglar och allsköns påhittade figurer som levde sitt eget liv på boksidorna.

sven-nordqvist-dunkers-bok-illustration

Jag har alltid beundrat medeltidens bildvärld både för den enorma påhittigheten och skickligheten bakom bilderna, där finns en lekfullhet parad med enorm talang som är fantastisk. Sven Nordqvist beundrar jag också, av samma skäl.

sven-nordqvist-drawing-childrens-book-detail

Dessutom är han produktiv och har alltid hög nivå på såväl text som bild, det är riktigt bra barnböcker (och filmer, multimedia m.m.) för både barn och vuxna.

childrens-book-illustrator-sven-nordqvist-detail

Jag kan inte låta bli att dela med mig av några mobilfoton från utställningen med små detaljer från boken ”Var är min syster”. (Ursäkta om färgerna är lite off.)

sven-nordqvist-skiss
sven-nordqvist-detail-from-childrens-book-painting
sven-nordqvist-teckning-barnbok-detalj
sven-nordqvist-barnböcker-utställning-dunkers-kulturhus-2016-original

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.