”Första läseboken” 1905, teckningar av Gunhild Facks

Någon mer som är fascinerad av gamla antika ABC-böcker och läroböcker från skolan? Jag kunde inte låta bli att köpa denna ”Första läseboken” från Albert Bonniers Förlag. Först utgiven 1905, mitt exemplar är tionde upplagan från 1911. På sin tid kostade den 75 öre, min var några tior dyrare.

Läseboken är illustrerad av Gunhild Facks (ibland Fachs), som jag bloggat om tidigare, se ”Prinsessornas ABC-bok” 1903. Jag är så nyfiken på henne, vet du något så hör gärna av dig för jag hittar absolut ingen information. Tänker söka vidare…

Detta är en klassisk första bok i skolan som börjar med stora teckningar och enstaka bokstäver, A som i apa, R som i råtta och V som i vagga. Därpå följer några sidor med ”ås” och ”lä-sa” och ”en-vis är o-vis” i stora stil. På sidan 19 börjar det rolig med sida upp och sida ner med sagor, sånger, fabler, lekar, ritsagor, rim, sånglekar och gåtor. Allt längre och mer avancerade texter mot slutet av boken.

Illustration Gunhild Facks i skolbok från 1905

Urvalet är riktigt fint tycker jag, skulle fortfarande kunna läsa en hel del för min son hundra år senare. Många är fortfarande älskade klassiker, men i början av 1900-talet måste de ha känts nya och moderna, till exempel flera texter av Alice Tegner. Texterna i läseboken handlar framför allt om djur och natur, årstider och barn.

Illustrator Gunhild Facks "Första läseboken"

Läseboken är som sagt fylld med svart-vita teckningar av Gunhild Facks i en tidstypisk vinjettstil. Det är dekorativt, grafiskt och fint, men också livfullt och en liten gnutta humor, särskilt i djurteckningarna. Det finns ibland ett litet drag av jugend, särskilt i växter. Flickor tecknas lika aktiva som pojkar i bilderna av olika lekar, vilket väl måste ha varit ganska modernt då.

Vinjett teckning Gunhild Fachs
"Kisse på velociped" teckning av Gunhild Fachs

Uppslaget ovan visar hur tidigare texter och bilder återanvänds i denna läsebok. Detta är en saga som först publicerades i ”Julklappen” 1904 och omnämns av Seriewikin som en av Sveriges första tecknade serier/serierutor. Text av Sigrid Sköldberg-Pettersson.

Teckning Gunhild Fachs sekelskiftet 1900

Mycket söta små mullvadar i teckningen ovan, som just begravt en fågel med sina spadar.

Första Läseboken Bonniers förlag 1911

Jag vet inte än hur länge denna läsebok användes i skolan, men det är väl knappast troligt att någon internetanvändare idag har minnen av den… eller?

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.