Fröken ensam hemma åker gungstol, älskade 70-tals barn-tv

Vad kul, jag har äntligen hittat vad ett av mina favoritprogram på TV hette när jag var liten! Ett barnprogram på sjuttiotalet som kallades ”Fröken ensam hemma åker gungstol”. Det sändes 1973 och påverkade lilla mig enormt!!

Rummet och alla möblerna förvandlas och blir till ett gungande hav med öar och spännande figurer. Gungstolen blir en båt och i havet finns det läskiga Kraxebraxer, som kan skrämmas bort med hjälp ev en gnisslande och gnistrande handvisp. Vi hade en precis likadan gungstol och gissa om jag åkte iväg på den i fantasin… golvet var för evigt ett hav.

Hans Arnolds fina tecknade karta från Fröken ensam hemma åker gungstol

Hans Arnolds härliga illustrationer från barnprogrammet Fröken ensam hemma åker gungstol

Stora bordsön från tv-serien Fröken ensam hemma åker gungstol

Brumbo och Nalleminstingen och Ensam Hemma

Den spännande Byråklippan bortanför Korkmattohavet

Kraxebraxerna hotar Ensam Hemma och nallarna i Gungstolen

Många, många nätter drömde jag att mitt rum förvandlades, särskilt byrån och sängen fastnade i mitt minne. Men det som jag minns allra mest är faktiskt den tecknade kartan av Hans Arnold. Den var så vacker och drömlik och fantastisk för fantasin. Tror faktiskt att den påverkar mig än, långt ner i det undermedvetna. Har alltid gillar kartor, ju mer fantasifulla desto bättre. Introt är animerat av Stig Lasseby, en annan av mina favoriter.

Barnprogrammet på tv byggde på en bok av Gunnel Linde med samma namn. Jag lyckades hitta ett ex från 1963 på antikvariat som kom med posten idag, jippie! Men blev förvånad när illustrationerna och kartan inte såg ut som i tv-programmet. Ganska rena och enkla för att vara tecknade av Hans Arnold. Han gjorde om det helt till tv-programmet och det var ju bra, scenografin blev jättefin.

Barnbok av Gunnel Linde Fröken ensam hemma åker gungstol

Tecknad karta av Hans Arnold i barnboken Fröken ensam hemma åker gunstol

Några minuter av barnprogrammet finns på Youtube. Se det och jämför med vad dagens femåringar ser på TV… Det här var äkta aktion och dramatisk spänning för mig. Gissar att min son skulle tröttna ganska snabbt, tyvärr. Och okej, skådespeleriet är riktigt rejält taffligt. Men ändå, snälla SvT, sänd det på Bolibompa!

Illustrationer av Hans Arnold i bok av Gunnel Linde 1963

Skriv gärna en kommentar om du minns programmet! Gillade du det också?

Kanske vet du även namnet på en annan av mina favoritbarntv-program, tecknad serie om en man som gick in i en maskeradbutik och provade nya kläder i varje avsnitt. När han fick på sig kläderna så förvandlades allt så att han hamnade i den situation som kläderna hörde hemma i. Den hette ”Herr ….(vad?)”??

 

This is a nostalgic trip to 1973 when one of my favourite childrens television series was broadcast. It must have been one of the first more exciting things I watched on TV. Today it looks simple and boring, but for me this was very inspiring and fantastic. For many years after I used to play that our own rocking chair was a boat and the floor a sea. The program was called ”Fröken ensam hemma åker gungstol”, with illustrations by Hans Arnold and based on a book from 1963 by Gunnel Linde. Nostalgia…

17 tankar på “Fröken ensam hemma åker gungstol, älskade 70-tals barn-tv”

 1. Älskade detta barnprogram och hittade det i arkivet. Det har också följt mig som ett gott och varmt minne. Minns att jag satte mina mjukisdjur och min lillebror i vår gungstol och lekte . Jag är född 1966. // Maria

  Svara
 2. Oj! Letat i dagar, mindes inte namnet på progeammet, trodde det var en bok, Hans Arnold kändes rätt, trodde det var en pojke. Men nu! Kartan! Älskade kartan! Hela min bild sv verkligheten grundar sig på detta. Djup påverkan på mig ocsåvbb

  Svara
 3. Hej Lena!
  Tack för din fina blogg om ”Fröken ensam hemma…” som jag nu hittat några år senare! Jag blir varm i hjärtat när jag läser om dina upplevelser och minnen av detta fina barnprogram. Jag åt middag med en god vän i Gamla Stan ikväll och när jag passerade Stortorgets fasader i vackert skymningsljus tänkte jag omedelbart på vinjetten till ”Fröken ensam hemma…”, suggestivt och vackert. Googlade på Hans Arnold och hittade din blogg.
  Det festliga är att jag själv också för nu ganska många år sedan bloggade om detta rara barnprogram och då också ville beskriva den fascination jag som 5-åring kände för programmet och Hans Arnolds fantastiska teckningar och scenografi. Och glädjen över att ha hittat tillbaka till alla de minnen jag förknippar med 1973. T ex även ”Den vita stenen” som jag också tyckte om. Men det var nåt oerhört suggestivt med ”Fröken ensam hemma” som verkligen trollband mig då när det begav sig.
  Det vet du förstås redan, men nu ligger ju hela serien uppe på SVT Play.
  https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Fr%C3%B6ken%20Ensam%20Hemma%20%C3%A5ker%20gungstol/

  Och här är min blogg om ”Fröken Ensam Hemma”
  https://japetus.wordpress.com/tag/froken-ensam-hemma-aker-gungstol/

  Svara
  • Tack Calle för din kommentar och för tipset om att serien finns på öppet Arkiv igen! Så kul, nu måste jag ta mig tid att titta en gång till.

   Svara
 4. Vad roligt att läsa alla kommentarer om fröken Ensam Hemma! Jag har också starka minnen av den, fast jag läste boken och skapade mina egna bilder i huvudet med hjälp av illustrationerna. Den var fantastisk! När programmet sändes var jag i tonåren,så jag såg det nog inte.

  Svara
 5. En hälsning från ytterligare en som minns denna serie med lite oroskänsla… Den var förmodligen ganska otäck eftersom den har etsat sig fast långt bak i minnet. Tack för inlägget, jag har också försökt förklara serien för bekanta och kollegor utan framgång :)

  Svara
 6. Hej, vad roligt att så många av er också har minnen av detta och precis som jag fortsatt att tänka på detta program även som vuxna.
  Jag undrar om något program gjort lika starkt intryck på våra barn som lever idag, i denna ständiga störtflod av familjefilmer och bolibompastunder. Jag tror tyvärr inte det. I alla fall var det så för mig, att barnprogrammen var en så kort stund per dag att de därför blev magiska.

  Efterlysning: Ni som är i samma ålder som jag och såg samma TV på sjuttiotalet, är det någon som minns en tecknad serie om en pojke/man som går in i en klädaffär/utklädningsaffär och provar olika kläder i varje avsnitt och med klädernas hjälp sugs iväg i ett litet äventyr? Jag har för mig att han till exempel prövade dykardräkt och hamnar bland fiskarna i i havet och kanske olika yrkeskläder som bagare, sotare etc? Sen kom han tillbaks igen till omklädningsrummet. Borde varit runt 1973-76? Jag älskade det programmet för att vardagen magiskt förvandlades till något annat, något roligare.

  Hälsningar till alla från en som just haft influensa! Man blir precis så trött efteråt som alla säger! Pust.

  Svara
 7. Mitt favoritbarnprogram som nästan ingen annan minns! Jag är född 1969 och tittade med spänning tillsammans med min två år äldre syster. Vi skickade till och med flera brev till huvudpersonen, och fick till vår stora lycka svar varje gång! Just nu sitter min sjuåriga flicka och tittar på den, och hon säger att den är spännande och bra. Hon har börjat fråga mig om vilka program jag tittade på när jag var liten, och jag tycker själv att det är kul att se åtminstone delar av dem igen. Bra när de görs tillgängliga!

  Svara
 8. Hej, jag har många år tänkt på Fröken Ensam hemma åker gungstol. Jag har frågat folk om dom minns ett sådant program, de skakade på huvudet precis som din man. Sedan tror jag det var en eller två på facebook som jag känner som kom ihåg det. Blev så glad att någon annan också mindes det. Det verkar som det är typiskt för detta barnprogram, starka upplevelser som fastnat….men inte hos alla. Det var väl inte så många avsnitt. Inget allmänt känt program som typ Saltkråkan eller pojken med guldbyxorna. Jag minns rummet, golvet som blev till hav, möblerna, mattan….men ändå rätt diffust. Ändå har det haft betydelse för mig, jag har letat efter det. Jag är själv konstnärlig och tror detta program inspirerat mig….har själv gjort en animation som heter Strumplandet och som ni kan se på Youtube. Där är det också förvandling med hav inblandat. Vi får starta en facebookgrupp med folk som kommer ihåg Ensam hemma. Det roliga är att jag skrattade åt mig själv eftersom jag mindes det som att jag trodde hon hette Ensamhemma. Så såg jag nu på ett klipp från Svt’s öppna arkiv, att hon säger till sig själv i spegeln att när hon är hemma, blir hennes förnamn Ensam och efternamn Hemma. Så det stämde! Häftigt med hur minnen fungerar. /Kajsa

  Svara
  • det jag minns starkast är rummet, kraxelibraxarna och golvet som blir till hav. Men när jag tittar så kommer det fram minnen starkare.

   Svara
  • Här har ni en fantast till.Jag har funderat så länge på hur jag skulle få se detta program igen. Så starka minnen från detta. Varken min man eller mina vänner minns programmet. Kanske beror det på att jag var ensambarn med mycket fantasi. Kommer ihåg att jag låtsades att mitt rum också förvandlades.
   Jag ska krypa upp i soffan nån kväll och titta på öppet arkev och drömma mig bort i fantasin igen!

   Svara
 9. ojojoj, vilken grej. Googlade på bilder på gungstolar och så plösligt ser jag en byrå på 70-tals havsvågor, vilka flashbacks. Det är ju det där barnprogrammet som jag har försökt beskriva för min man och han har bara skakat på huvudet.
  Tack vare dig att jag studsade över det. Visst var det lite läskigt det där programmet ??men så spännande. Vilket saligt barndomsminne som bara strömmar över mig, 40 år senare. Ha en trevlig kväll. MVH Charlotte 43 år

  Svara
  • Visst är det coolt att plötsligt hitta ett så starkt barndomsminne! Gissar att din man inte blir lika imponerad idag, som vi blev när vi var små ;-)

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.