Fröken ensam hemma åker gungstol, älskade 70-tals barn-tv

Vad kul, jag har äntligen hittat vad ett av mina favoritprogram på TV hette när jag var liten! Ett barnprogram på sjuttiotalet som kallades ”Fröken ensam hemma åker gungstol”. Det sändes 1973 och påverkade lilla mig enormt!!

Rummet och alla möblerna förvandlas och blir till ett gungande hav med öar och spännande figurer. Gungstolen blir en båt och i havet finns det läskiga Kraxebraxer, som kan skrämmas bort med hjälp ev en gnisslande och gnistrande handvisp. Vi hade en precis likadan gungstol och gissa om jag åkte iväg på den i fantasin… golvet var för evigt ett hav.

Hans Arnolds fina tecknade karta från Fröken ensam hemma åker gungstol
Hans Arnolds härliga illustrationer från barnprogrammet Fröken ensam hemma åker gungstol
Stora bordsön från tv-serien Fröken ensam hemma åker gungstol
Brumbo och Nalleminstingen och Ensam Hemma
Den spännande Byråklippan bortanför Korkmattohavet
Kraxebraxerna hotar Ensam Hemma och nallarna i Gungstolen

Många, många nätter drömde jag att mitt rum förvandlades, särskilt byrån och sängen fastnade i mitt minne. Men det som jag minns allra mest är faktiskt den tecknade kartan av Hans Arnold. Den var så vacker och drömlik och fantastisk för fantasin. Tror faktiskt att den påverkar mig än, långt ner i det undermedvetna. Har alltid gillar kartor, ju mer fantasifulla desto bättre. Introt är animerat av Stig Lasseby, en annan av mina favoriter.

Barnprogrammet på tv byggde på en bok av Gunnel Linde med samma namn. Jag lyckades hitta ett ex från 1963 på antikvariat som kom med posten idag, jippie! Men blev förvånad när illustrationerna och kartan inte såg ut som i tv-programmet. Ganska rena och enkla för att vara tecknade av Hans Arnold. Han gjorde om det helt till tv-programmet och det var ju bra, scenografin blev jättefin.

Barnbok av Gunnel Linde Fröken ensam hemma åker gungstol
Tecknad karta av Hans Arnold i barnboken Fröken ensam hemma åker gunstol

Några minuter av barnprogrammet finns på Youtube. Se det och jämför med vad dagens femåringar ser på TV… Det här var äkta aktion och dramatisk spänning för mig. Gissar att min son skulle tröttna ganska snabbt, tyvärr. Och okej, skådespeleriet är riktigt rejält taffligt. Men ändå, snälla SvT, sänd det på Bolibompa!

Illustrationer av Hans Arnold i bok av Gunnel Linde 1963

Skriv gärna en kommentar om du minns programmet! Gillade du det också?

Kanske vet du även namnet på en annan av mina favoritbarntv-program, tecknad serie om en man som gick in i en maskeradbutik och provade nya kläder i varje avsnitt. När han fick på sig kläderna så förvandlades allt så att han hamnade i den situation som kläderna hörde hemma i. Den hette ”Herr ….(vad?)”??

This is a nostalgic trip to 1973 when one of my favourite childrens television series was broadcast. It must have been one of the first more exciting things I watched on TV. Today it looks simple and boring, but for me this was very inspiring and fantastic. For many years after I used to play that our own rocking chair was a boat and the floor a sea. The program was called ”Fröken ensam hemma åker gungstol”, with illustrations by Hans Arnold and based on a book from 1963 by Gunnel Linde. Nostalgia…

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

25 svar på ”Fröken ensam hemma åker gungstol, älskade 70-tals barn-tv”

 1. Hej!
  Den måste ha visats några år senare. Såg den typ 77 – 79?
  Har numera min pappas fasters gungstol hemma hos mig, som jag lekte med till programmet!!
  Mvh Annica

  Svara
  • Precis den serien! (se förra kommentaren) Jag kan lätt tänka mig Arne Weisses röst till detta, den rösten finns kvar i huvudet. Undrar om serien hette Mr Benn även på svenska?

   Jag hittade en fin liten film om själva skaparen av serien David McKee. Filmen har tyvärr dålig kvalitet, men berättar en del om hur han gjorde animeringen själv utan några avancerade tekniska metoder. Det har hänt mycket inom animering sen dess! Men en bra historia är fortfarande viktigast för att fånga barns intresse. https://www.youtube.com/watch?v=U0IWr2fd7qU

   Svara
 2. Hej!
  Angående serien Du efterlyser namnet på så tror jag mig veta vilken Du tänker på. I Sverige sändes den i ”Halvfem” och det var Arne Weisse som berättade. PÅ engelska hette serien ”Mr Benn” och BBC gjorde sammanlagt 14 avsnitt á 15 minuter, mellan 1971 och 1972. Tydligen ska hans samlade äventyr finnas utgivna på DVD i England.
  Läs mer på länken. Hoppas det var den här serien Du tänkte på.

  Svara
  • Hej, det är precis den!! Vad kul att du kunde lista ut det och ville dela med dig av tipset. Tack!! :-)

   Jag har aldrig hört talas om den i vuxen ålder, men när man googlar lite ser man snabbt att den är oerhört känd i Storbritannien. Jag har trott att det var en serie från Östeuropa, eftersom alla alltid skojar om att det var därifrån all 70-talets barn-TV kom…

   Jag skippar den första länken, för där var så mycket reklam, men din länk till Youtube är perfekt, där finns ju alla avsnitt!! Så kul att se.

   Jag känner precis igen butiken och alla utklädningskläderna och minns hur otroligt spännande jag tyckte det var. Men märkligt nog minns jag inte alls Mr Benns utseende, i min hjärna så var det ett ”kort” barn som klädde ut sig… skumt. Måste ha mixat ihop minnet med nån annan samtida film, kanske nåt tecknat av Ulf Löfgren?

   (För er som är yngre än 40: Alltså jag var kanske 4 år gammal och hade inga höga krav så länge det var tecknat. TV:n var troligtvis svartvit, datorer fanns inte i närheten av något hem än och TV för barn sändes väl en halvtimme per dag, ”Halvfem” och det var allt. Absolut inget mer att se för barn den dagen på hemmets enda skärm. En lycklig dag var det roligt tecknat, en olycklig dag – möjligtvis lite senare på 70-talet? – var det foto eller film om miljöförstöring eller familjeproblem.)

   Svara
   • Kul att jag kunde hjälpa till =)
    Jo, Ulf Löfgrens ”Albin” visades också ofta i just ”Halvfem”. En liten kille med keps, som var med om fantastiska äventyr.
    Själv saknar jag serien Pan Tau mer än något annat.

    Svara
    • Japp, Albin är det säkert.
     Hmm, Pan Tau känner jag dock inte alls igen, den måste jag ha missat helt. Men nu blir jag väldigt sugen på att djupdyka i youtube-filmer med 70-talets barn-tv. Vilken nostalgi!

     Svara
     • Pan Tau var ett slags manlig Mary Poppins. Tjeckisk serie, dubbad till tyska. I Sverige hette serien Herr Pan Tau, vilket är lite lustigt eftersom Pan Tau betyder Herr Tau =) Vill minnas att programmen oftast sändes under skolloven.
      https://www.youtube.com/watch?v=KAcwYxg5XME
      Sedan saknar jag ju givetvis Catweazle! Den misslyckade trollkarlen från medeltiden som hamnade i moderna England. Otroligt rolig serie! Tror de flesta avsnitten finns på YouTube.
      https://www.youtube.com/watch?v=8cgIHS7am9g
      Och Du har helt rätt – utöver inhemska barnprogram så kom mycket från öststaterna, men även från England. Just tjeckerna var väldigt produktiva och det mesta var faktiskt bra.

 3. Älskade detta barnprogram och hittade det i arkivet. Det har också följt mig som ett gott och varmt minne. Minns att jag satte mina mjukisdjur och min lillebror i vår gungstol och lekte . Jag är född 1966. // Maria

  Svara
 4. Oj! Letat i dagar, mindes inte namnet på progeammet, trodde det var en bok, Hans Arnold kändes rätt, trodde det var en pojke. Men nu! Kartan! Älskade kartan! Hela min bild sv verkligheten grundar sig på detta. Djup påverkan på mig ocsåvbb

  Svara
 5. Hej Lena!
  Tack för din fina blogg om ”Fröken ensam hemma…” som jag nu hittat några år senare! Jag blir varm i hjärtat när jag läser om dina upplevelser och minnen av detta fina barnprogram. Jag åt middag med en god vän i Gamla Stan ikväll och när jag passerade Stortorgets fasader i vackert skymningsljus tänkte jag omedelbart på vinjetten till ”Fröken ensam hemma…”, suggestivt och vackert. Googlade på Hans Arnold och hittade din blogg.
  Det festliga är att jag själv också för nu ganska många år sedan bloggade om detta rara barnprogram och då också ville beskriva den fascination jag som 5-åring kände för programmet och Hans Arnolds fantastiska teckningar och scenografi. Och glädjen över att ha hittat tillbaka till alla de minnen jag förknippar med 1973. T ex även ”Den vita stenen” som jag också tyckte om. Men det var nåt oerhört suggestivt med ”Fröken ensam hemma” som verkligen trollband mig då när det begav sig.
  Det vet du förstås redan, men nu ligger ju hela serien uppe på SVT Play.
  https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Fr%C3%B6ken%20Ensam%20Hemma%20%C3%A5ker%20gungstol/

  Och här är min blogg om ”Fröken Ensam Hemma”
  https://japetus.wordpress.com/tag/froken-ensam-hemma-aker-gungstol/

  Svara
  • Tack Calle för din kommentar och för tipset om att serien finns på öppet Arkiv igen! Så kul, nu måste jag ta mig tid att titta en gång till.

   Svara
 6. Vad roligt att läsa alla kommentarer om fröken Ensam Hemma! Jag har också starka minnen av den, fast jag läste boken och skapade mina egna bilder i huvudet med hjälp av illustrationerna. Den var fantastisk! När programmet sändes var jag i tonåren,så jag såg det nog inte.

  Svara
 7. En hälsning från ytterligare en som minns denna serie med lite oroskänsla… Den var förmodligen ganska otäck eftersom den har etsat sig fast långt bak i minnet. Tack för inlägget, jag har också försökt förklara serien för bekanta och kollegor utan framgång :)

  Svara
 8. Hej, vad roligt att så många av er också har minnen av detta och precis som jag fortsatt att tänka på detta program även som vuxna.
  Jag undrar om något program gjort lika starkt intryck på våra barn som lever idag, i denna ständiga störtflod av familjefilmer och bolibompastunder. Jag tror tyvärr inte det. I alla fall var det så för mig, att barnprogrammen var en så kort stund per dag att de därför blev magiska.

  Efterlysning: Ni som är i samma ålder som jag och såg samma TV på sjuttiotalet, är det någon som minns en tecknad serie om en pojke/man som går in i en klädaffär/utklädningsaffär och provar olika kläder i varje avsnitt och med klädernas hjälp sugs iväg i ett litet äventyr? Jag har för mig att han till exempel prövade dykardräkt och hamnar bland fiskarna i i havet och kanske olika yrkeskläder som bagare, sotare etc? Sen kom han tillbaks igen till omklädningsrummet. Borde varit runt 1973-76? Jag älskade det programmet för att vardagen magiskt förvandlades till något annat, något roligare.

  Hälsningar till alla från en som just haft influensa! Man blir precis så trött efteråt som alla säger! Pust.

  Svara
 9. Mitt favoritbarnprogram som nästan ingen annan minns! Jag är född 1969 och tittade med spänning tillsammans med min två år äldre syster. Vi skickade till och med flera brev till huvudpersonen, och fick till vår stora lycka svar varje gång! Just nu sitter min sjuåriga flicka och tittar på den, och hon säger att den är spännande och bra. Hon har börjat fråga mig om vilka program jag tittade på när jag var liten, och jag tycker själv att det är kul att se åtminstone delar av dem igen. Bra när de görs tillgängliga!

  Svara
 10. Hej, jag har många år tänkt på Fröken Ensam hemma åker gungstol. Jag har frågat folk om dom minns ett sådant program, de skakade på huvudet precis som din man. Sedan tror jag det var en eller två på facebook som jag känner som kom ihåg det. Blev så glad att någon annan också mindes det. Det verkar som det är typiskt för detta barnprogram, starka upplevelser som fastnat….men inte hos alla. Det var väl inte så många avsnitt. Inget allmänt känt program som typ Saltkråkan eller pojken med guldbyxorna. Jag minns rummet, golvet som blev till hav, möblerna, mattan….men ändå rätt diffust. Ändå har det haft betydelse för mig, jag har letat efter det. Jag är själv konstnärlig och tror detta program inspirerat mig….har själv gjort en animation som heter Strumplandet och som ni kan se på Youtube. Där är det också förvandling med hav inblandat. Vi får starta en facebookgrupp med folk som kommer ihåg Ensam hemma. Det roliga är att jag skrattade åt mig själv eftersom jag mindes det som att jag trodde hon hette Ensamhemma. Så såg jag nu på ett klipp från Svt’s öppna arkiv, att hon säger till sig själv i spegeln att när hon är hemma, blir hennes förnamn Ensam och efternamn Hemma. Så det stämde! Häftigt med hur minnen fungerar. /Kajsa

  Svara
  • det jag minns starkast är rummet, kraxelibraxarna och golvet som blir till hav. Men när jag tittar så kommer det fram minnen starkare.

   Svara
  • Här har ni en fantast till.Jag har funderat så länge på hur jag skulle få se detta program igen. Så starka minnen från detta. Varken min man eller mina vänner minns programmet. Kanske beror det på att jag var ensambarn med mycket fantasi. Kommer ihåg att jag låtsades att mitt rum också förvandlades.
   Jag ska krypa upp i soffan nån kväll och titta på öppet arkev och drömma mig bort i fantasin igen!

   Svara
 11. ojojoj, vilken grej. Googlade på bilder på gungstolar och så plösligt ser jag en byrå på 70-tals havsvågor, vilka flashbacks. Det är ju det där barnprogrammet som jag har försökt beskriva för min man och han har bara skakat på huvudet.
  Tack vare dig att jag studsade över det. Visst var det lite läskigt det där programmet ??men så spännande. Vilket saligt barndomsminne som bara strömmar över mig, 40 år senare. Ha en trevlig kväll. MVH Charlotte 43 år

  Svara
  • Visst är det coolt att plötsligt hitta ett så starkt barndomsminne! Gissar att din man inte blir lika imponerad idag, som vi blev när vi var små ;-)

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.