Illustratör Ingrid Vang Nyman på Millesgården

Förra veckan besökte jag Millesgården och utställningen om illustratören Ingrid Vang Nyman. Hon var den första som illustrerade Astrid Lindgrens Pippi Långstrump, vilket hittills inte varit särskilt känt bland folk (2012). Men nu håller hon på att lyftas fram i ljuset och denna utställning är en del av detta.

Ingrid Vang Nymans färgskiss till den första boken om Pippi Långstrump

Hon gjorde även en hel del andra uppdrag åt Astrid Lindgren och jag som är barnboksnörd kände väl till henne sen innan. Därför blev jag lite besviken på denna utställning, hade önskat mig betydligt fler skisser och originalarbeten, men det är ju från en nörds synvinkel!

Pippi-serie i tidningen Klumpedumpe tecknad av Ingrid Vang Nyman

Ingrid Vang Nyman var mest produktiv under åren 1945 till 1959, när hon tragiskt nog avslutade sitt liv. Hon hade en konstutbildning från Köpenhamn och en starkt vilja att höja statusen för illustratörer. Hon kämpade för sina rättigheter och sitt inflytande över de bilder hon skapade. En ensam och tuff kamp…

Omslagsillustration av Ingrid Vang Nyman

De tre färgbilderna ovan av Pippi och Bullerbyn är pressmaterial från Millesgården, copyright Ingrid Vang Nyman/AstridLindgrenAB (f.d. Saltkråkan AB).

Hennes sätt att teckna framstod som väldigt modernt i efterkrigstidens Sverige, med influenser från kontinenten och Danmark där hon växt upp och utbildat sig. Astrid Lindgren gillade hennes moderna hållning till barnboksillustration och det gjorde läsarna också.

Karaktärerna var livliga och fräscha, långt från det söta och välartade idealet. Hon tecknade med svart tusch och platta färgytor, utan att följa perspektivlagar. Bilderna var förenklade fast med allt mer dekorativa element med tiden.

Original av illustratören Ingrid Vang Nyman på Millesgårdens utställning 2012

Mer om Ingrid Vang Nyman och Astrid Lindgren finns att läsa i t.ex. Dagens Nyheter artikel 1 och i repliken 2, eller på AstridLindgren.se

Ingrid Vang Nymans illustration till Astrid Lindgren

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

1 svar på ”Illustratör Ingrid Vang Nyman på Millesgården”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.