Illustratör Ingrid Vang Nyman på Millesgården

Scenografi från utställning på Millesgården om Ingrid Vang Nyman

Förra veckan besökte jag Millesgården och utställningen om illustratören Ingrid Vang Nyman. Hon var den första som illustrerade Astrid Lindgrens Pippi Långstrump, vilket hittills inte varit särskilt känt bland folk (2012). Men nu håller hon på att lyftas fram i ljuset och denna utställning är en del av detta.

Ingrid Vang Nymans färgskiss till den första boken om Pippi Långstrump

Hon gjorde även en hel del andra uppdrag åt Astrid Lindgren och jag som är barnboksnörd kände väl till henne sen innan. Därför blev jag lite besviken på denna utställning, hade önskat mig betydligt fler skisser och originalarbeten, men det är ju från en nörds synvinkel!

Pippi-serie i tidningen Klumpedumpe tecknad av Ingrid Vang Nyman

Ingrid Vang Nyman var mest produktiv under åren 1945 till 1959, när hon tragiskt nog avslutade sitt liv. Hon hade en konstutbildning från Köpenhamn och en starkt vilja att höja statusen för illustratörer. Hon kämpade för sina rättigheter och sitt inflytande över de bilder hon skapade. En ensam och tuff kamp…

Original av illustratören Ingrid Vang Nyman på Millesgårdens utställning 2012

Hennes sätt att teckna framstod som väldigt modernt för svenska ögon på den tiden, med influenser från kontinenten och Danmark där hon växt upp och utbildat sig. Astrid Lindgren gillade hennes moderna hållning till barnboksillustration och det gjorde läsarna också.

Karaktärerna var livliga och fräscha, långt från det söta och välartade idealet. Hon tecknade med svart tusch och platta färgytor, utan att följa perspektivlagar. Bilderna var förenklade fast med allt mer dekorativa element med tiden.

Omslagsillustration av Ingrid Vang Nyman
Ingrid Vang Nymans illustration till Astrid Lindgren

Bilderna ovan av Pippi och Bullerbyn är pressmaterial från Millesgården, copyright Ingrid Vang Nyman/AstridLindgrenAB (f.d. Saltkråkan AB).

Mer om Ingrid Vang Nyman och Astrid Lindgren finns att läsa i t.ex. Dagens Nyheter artikel 1 och i repliken 2, eller på AstridLindgren.se

1 tanke på “Illustratör Ingrid Vang Nyman på Millesgården”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.