Dunderklumpen – barnböcker jag minns 2

Det här är mitt andra inlägg om böcker från min barndom, och redan går jag utanför ramarna. Dunderklumpen är ju egentligen inte en bok utan en film… Men jag absolut älskade Dunderklumpen när jag var liten och jag är ganska säker på att jag faktiskt inte såg själva filmen, vi hade den på LP och jag tittade drömmande på de fina teckningarna på skivomslaget, så för mig var det som en ljud-bok!

Nu som vuxen hittade jag denna bok på en loppis med fler teckningar och foton från den riktiga filmen, riktigt kul att se! Filmen har jag också sett om många gånger nu som vuxen, den håller (nästan) än och vår son tycker också om den. (Mot slutet finns ett längre ganska segt parti vid nåt vattenverk som inte tillför så mycket, men resten är underbart!)

Book made from the movie Dunderklumpen


Illustrationerna är gjorda av en av mina idoler, Per Åhlin på Pennfilm, och han var även den som regisserade filmen. Originalidé och manuskript gjordes av en annan av barndomens idoler, Beppe Wolgers, som även är med i filmen tillsammans med sin son. Han gjorde även rösten på berättaren och den rösten lever än i mitt huvud, perfekt för att skapa stämningen en förtrollad sommarnatt. Musik av den store Toots Thielemann, vilken kvalitetsfilm för barn!

Childrens movie from the 70s

UPPDATERING 2018: På senare år har jag både läst mer om Per Åhlin och hört honom berätta om hur filmen kom till, inte helt lätt kan man ana. Mer pengar åt barnkultur!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.