Jan Lööf utställning med Skrotnisse

Just nu (2012) pågår en jättefin utställning om tecknaren och filmskaparen, konstnären, jazzspelaren, m.m. Jan Lööf på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Se den om du har chansen! Det är en ovanligt generös ”barnkultur” utställning, med mängder av tecknade original från hans olika barnböcker.

För första gången visas även dockor och scenografi från hans film ”Skrotnisse och hans vänner”. Tänk att han jobbade på den i flera år, tillsammans med Lars-Åke Kylén, från 1978–85! Då får man vara uthållig.

Filmbitar från Tårtan och Skrotnisse visas också på utställningen, och det finns gott om plats för lek eller bokläsning.

Alla vuxna får något saligt nostalgiskt i ögonen av Skrotnisse. Jag med, trots att jag nog inte såg filmen då den kom. För så är det, trots att hans böcker inte stod närmast mitt hjärta när jag var liten, de var kanske lite grabbiga (?) så har hans bilder alltid funnits där och jag är väldigt sugen på att läsa om hans serier om Felix m.fl. Idag läser jag väldigt gärna t.ex. ”Morfar är sjörövare” för min egen son.

Jag älskar att se hur andra illustratörer arbetar och pustar ut varje gång jag ser att de har gjort små misstag som behövt retuscheras, sånt går jag igång på! Jag har sån enorm respekt för duktiga tecknare, så jag behöver se att de är vanliga människor som jag… Dessutom är det väldigt lärorikt att se ett original i närbild och se tekniken bakom, hur tecknaren jobbat med penna och pensel. Här var det mycket täckvitt. Härligt!

Dunkers kulturhus utställning 2012 om tecknaren Jan Lööf

Bilden ovan var kul att se. Den kommer från den första versionen av boken ”Morfar är sjörövare”, från 1966. Senare tecknade han om den helt i färg och gav ut en ny version 1981.

Han har även gjort skivomslag till Sumpan swingsters, det visste jag inte trots att jag har familj i Sumpan och ibland sett Swingsters spela. Han har också översatt Rasmus Nalle från danska till svenska. Underbara barnserier som jag älskade som barn och nu samlar på och läser för grabben. (Fast i den animerade filmen har alla figurerna helt fel röster tycker jag!)

Tidigare i år såg vi också Jan Lööf utställningen på Junibacken, eller snarare leklandet för barn. Det var också fint gjort, så det har varit ett Jan Lööf år i år!

There is a great exhibition right now (2012) at Dunkers Kulturhus in Helsingborg about the swedish illustrator Jan Lööf who has produced many childrens books and a childrens film called ”Skrotnisse” from 1985. He is very well known and loved by many generations of kids and has a distinct style in his drawings.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.