Lata Lena, tjeckisk bok och film från 50-talet av Zdeněk Miler

Någon mer som växte upp på 70-talet och älskar ”Den lilla mullvaden”-filmerna? Den här boken är tecknad av samme man, Zdeněk Miler, och den lilla mullvaden dyker upp som statist, det tycker jag är väldigt skoj! ”Lata Lena” gavs ut 1962 i Sverige och bygger på en tjeckisk / tjeckoslovakisk film från 1953.

lata lena vintage bok 1962 barn tjeckisk film 50-tal östeuropeisk folksaga

Jag fick boken av Andreas en gång när jag jobbade alldeles för mycket och behövde lata mig mer, och det påminner den mig fortfarande om när det blir stressigt. Fast det är inte alls bokens budskap, tvärtom.

childrens 50s film and book by Zdeněk Miler and text Emil Ludvík

Zdeněk Miler var illustratör, animatör och filmskapare och har en stil som jag tycker är jättefin. Jag är särskilt fascinerad av alla vackra natur-bakgrunder i mullvadenfilmerna, de är ofta mönstrade, som textil nästan. Miler gjorde ett stort antal animerade filmer, främst på 1950-60-talet och var såklart jättestor i Östeuropa, men även i Kina, Indien osv.

I original heter mullvaden Krtek.

O kohoutkovi a slepicce czeck movie 1953 by Zdeněk Miler but this is from a swedish book

Lata Lena verkar heta Lenora (?) i det tjeckiska filmorginalet, och filmen hette ”O kohoutkovi a slepicce” och kom 1953, om jag läst rätt… Den första mullvaden-filmen för TV kom tydligen senare, 1957, Hur mullvaden fick sina byxor (”Jak krtek ke kalhotkam prisel”).

Min gissning är att när boken gavs ut 1962 i Sverige hade mullvaden blivit så populär att han och andra karaktärer från filmerna (musen, igelkotten, grodan) kopierades in på några av sidorna i boken. Stilen skiljer sig nämligen åt litegrann.

Lenora with the little mole Krtek and his friends-czeck-illustrator-Zdeněk Miler-swedish-childrens-book

Boken kom ursprungligen ut några år tidigare i tjeckisk version (kanske hette den ”O líné holce”?), undra om mullvaden var med även då? Nån som vet?

Lata Lena

Texten i boken är skriven av Emil Ludvík och handlar om hur ett helt hus med möbler och allt kommer till liv i månskenet för att fly undan den förskräckligt lortgrisiga, lata och elaka Lena. Hon jagar efter dem, men blir övermannad av möblerna och får sig ett rejält bad, rena kläder och lär sig sköta om hus och hem, arbeta flitigt och vara snäll mot alla.

”Så hade den stygga, lata Lena blivit en renlig, flitig flicka, som alla tyckte om.” Det tycker min son är ganska skojigt.

barnboken Lata Lena 1962 av Zdeněk Miler och Emil Ludvík

Klassisk folksaga helt enkelt om hur man ska leva ett ordentligt och skötsamt liv. Anses ju inte helt PK som tema för en barnbok idag, men det är en kul bok.

Lata Lena bokinsida

Men så här lat tänker jag aldrig bli…

Zdeněk Miler drawing from the film and book about the dirty mean Lenora

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

5 svar på ”Lata Lena, tjeckisk bok och film från 50-talet av Zdeněk Miler”

  1. En helt underbar bok i mitt tycke. Jag lånade boken så ofta den var ledig på skolbiblioteket. Den gav mig så mycke glädje och teckningarna/bilderna är fantastiska. Jag har berättat för mina barn och barnbarn om min älsklings bok . Nu letar jag efter boken på loppmarknader /aktioner i hopp att finna den innan jag lägger näsan i vädret. Jag säger lycka till. Till mig själv ☺

    Svara
  2. Hej vad glad jag blir ..denna bok läste vi mycket som barn jag och mina syskon går det att beställa senare bok lata lena voro mycket tacksam om det går mvh Ann winbladh

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.