Mina barnböcker 4: ”Gubben Måns i Månen”

En av mina favoritböcker när jag var liten var barnboken ”Gubben Måns i Månen”. Den är tecknad och skriven på rimmad vers av Einar Norelius och kom ut 1969. På mig gjorde den väldigt starkt intryck och jag minns för evigt den avslappnat pipsugande månen, det galet arga biet, kotten som blev så glad när den fick ben, de hungriga björnarna som åt upp månen, Per i Päronet (”Per i Päronet” är en sån där ordsammansättning som man kan fortsätta upprepa inne i huvudet resten av livet…i alla fall jag) och inte minst hur han lyckades bygga en bil av en sko och saker han hade i sin hatt!

Färgglada enkla bilder fyllda av dramatik, humor och full fart i kombination med mestadels effektiva och gladlynta rim. Även om versen här och var låter lite gammaldags i min sons öron.


Nyligen hittade jag en annan bok av Einar Norelius på en loppis och blev så glad. Den har ett väldigt sött omslag och heter ”Timpo Tempo”. Boken gavs ut 1957 av Åhlén & Holm. Det luriga är att det är ingen vanlig barnbok utan helt ogenerad reklam för butikskedjan Tempo! På baksidan visas en karta över var i Sverige Tempo-affärerna låg då.

Hela sagan handlar om pojken Timpo Tempo som köper blå vantar (fast de ser bara ut som blåbär tycker jag!) i affären Tempo. På natten tar vantarna med honom på en resa jorden runt för att se vara alla varor i affären kommer ifrån.

Kanske spännande då, men på min femåring funkar texten inte alls idag.

Bäst tycker jag om de fina anfanger som tecknats på varje sida. Och riktigt spännande är det på ett ställe där de besöker ”gubben i månen”! Han öppnar fönstret och berättar att han ibland tror att månen är en ost. Precis som de hungriga björnarna tio år senare i ”Gubben Måns i Månen”.

Är det här Einar Norelius får idén till sin senare bok? (Eller tecknade han jämt gubbar i månen? Det vet jag inget om.) Det är alltid kul att hitta såna kopplingar mellan olika böcker och bilder tycker jag!

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.