Prinsessornas ABC-bok, ovanligt fynd från 1903

I flera år har jag samlat på barnböcker med fina illustrationer, men det här är mitt bästa fynd hittills: ”Prinsessornas ABC-bok” från 1903! Boken har illustrationer av Gunhild Facks och kom ut på Wahlström & Widstrand, Stockholm, 1903. Det märkliga är att jag inte hittar någon information om den på internet och de antikvarier som jag pratat med känner inte heller till boken. Så om Du vet något om den, skriv gärna en kommentar!

Titeln anspelar troligtvis på den mycket älskade boken ”Prinsarnes Blomsteralfabet” från 1892, med fantastiska illustrationer av Ottilia Adelborg (Bonniers). Bilderna av Gunhild Facks är trevliga, tydliga och med typiskt svenska motiv, samt en del botaniska dekorationer. Jag tycker om att varje bild har en ram men samtidigt bryter sig ut ur den. De korta verserna är troligtvis även de av Facks, eftersom inget annat är angivet.

ABC-bok ritad av Gunhild Facks, utkom 1903
Illustration Gunhild Facks bokstaven E

Boken är med all säkerhet en hyllning till de två unga prinsessorna Märtha och Margaretha. Deras foto finns med vid bokstaven M och versen ”Märtha lill och Margaretha, små prinsessor må ni veta”.

Prinsessornas ABC-bok från 1903 till Märtha och Margaretha
J som i julgran med unionens flaggor

Bokstaven J pryds av en julgran med både svenska och norska flaggan, eftersom länderna vid denna tid var i union!

Via internet fann jag att bilderna från boken även tryckts på kartong och använts som skolmaterial. Troligtvis några år senare? (Göteborgs skolmuseum kan ha mer information.)

I som i isen, tecknat av Gunhild Facks 1903
Antik rar barnbok från 1903 av Gunhild Fachs Facks
Illustrerad ABC-bok 1903 av Gunhild Facks
Omslag till Prinsessornas ABC-bok av Gunhild Fachs / Facks

Den enda referensen till boken som jag fann online var ett kort meddelande i kvinnotidskriften Idun nr 51, från 1903. Det var där jag hittade bokens tryckår, eftersom det inte står i boken. Artikeln rekommenderar denna ABC-bok till all unga ”nystafvare” och uppskattar bilderna som vackra. Andra illustratörer som nämns i samma artikel är Elsa Beskow, Jenny Nyström and Gisela Henckel-Trapp. (Från Digitalt arkiv över äldre svenska kvinnotidskrifter projekt vid Göteborgs Universitet.)

Idun omnämner Gunhild Facks ABC-bok 1903

Jag blev nyfiken på bokens illustratör Gunhild Facks, men hittade inte mycket material om henne online. Det äldsta omnämnandet är från 1902, men då stavas hon Fachs. Tillsammans med många andra konstnärer var hon med och illustrerade olika julmagasin och julböcker för barn: till exempel ”Tummeliten” 1902 (Fachs!) och 1903, och i ”Fågel Blå” 1903, i ”Trisse” 1907 och 1911, omslag för ”Sagas julbok” 1907, och i ”Jultomten – Skolbarnens jultidning” 1902 (Fachs!), 1906 och 1913, och även som tecknare till några linjeteckningar för barn att färglägga.

Gunhild Facks illustrerade också barnboken ”Sagor om djur för de minsta små” 1905 (text?) och två böcker av Anna Maria Roos; ”Tock tock: sagan om den lilla gumman och djuren i skogen” 1907 och ”Fyra barn i Biskra” 1909.

År 1904 ritade hon en slags seriestripp som hette ”Kisses velocipedfärd” i jul-publicationen ”Julklappen”, text av Sigrid Sköldberg-Pettersson. Den omnämns i Seriewikin som en av de verkligt tidiga serierna i Sverige.

Samma år 1904, och även 1913, gjorde hon vinjetter till magasinet ”Ord & bild”, stavad som Fachs (finns arkiverat på Nationalmuseum men inga bilder visas online när detta skriva). Hon deltog också minst två gånger som illustratör i Idun, 1901 och 1906, där hon gjorde tidstypiska ramar till fotografier, bland annat till det tjusiga porträttet av kungligheterna nedan.

Illustration Gudrun Facks till Idun 1906

Hennes största uppdrag torde ha varit att göra samtliga illustrationer till skolboken ”Första läseboken” 1905 och senare, tillsammans med andra, ”Andra läseboken”. (Hammer/Wallgren, Bonniers) Böcker som måste ha lästs av tusentals svenska skolbarn.

Någon information om vem Gunhild Facks / Fachs var som person har jag inte kunnat finna, men jag är nyfiken så vet du något, skriv gärna en rad nedan.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.