Retroleksaker för stora pojkar

Antar att det är för att jag har en son som jag mest köper små vintage pojkleksaker för tillfället? Dessa gamla indianer och cowboys gömde sig i en sliten plastbox och jag kände mig tvungen att rädda dem. De är rätt så ömtåliga och faller lätt isär, värdet kan därför inte vara så stort i pengar. Men däremot i nostalgivärde förstod jag när jag sålde dem på loppis och äldre män högg dem direkt!

Jag tycker också de är väldigt fina, ganska personliga uttryck, samtidigt som de såklart står för nåt som vi idag ser helt annorlunda på. Det känns ändå fint att tänka på att det för länge sen måste ha varit en liten pojke som älskade att leka med dessa spännande figurer och fantisera om främmande land. Det kan göra mig rörd.

Under figurerna står det lite olika; ”Leyla, Made in Germany”, ”Elastolin, Germany”, ”Lineol, Germany”, ”Herald,Made in England”, ”Plastinol, Germany” och ”Swoppet, Produced by Britains Ltd”. En av varje i en udda mix, plus några nyare i plast utan märkning.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

2 svar på ”Retroleksaker för stora pojkar”

  1. Indianer och cowboys som framkallar minnen. Gör inget att de är trasiga då de ändock berättar en historia. Tänk dig att man satt och handmålade dessa objekt i stugorna i främst Tyskland. Själv hade jag en rejäl samling när jag växte upp (som min far hade när han var liten). Efter jag lekt med dem, lindade jag in dem i papper och ner i en låda. Lillbrorsan fick inte röra dem…..En dag när man inte var hemma, tog han dem, ut i sandlådan för att leka kring. Lät dem vara där och så kom regnet……De smälte bokstavligt talat… Så för mig är dina bilder verkligen nostalgi.

    Svara
    • Vad roligt att kunna väcka några minnen, även om de var blandat både härliga och sorgliga. De finaste av dessa figurer har jag nu sålt vidare till en lycklig man. Bättre att de kommer till användning i en riktig samling hos en entusiast. Så kan det gå för lite ”skräp” i en bortglömd låda på en loppis.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.