Retro vik-ut bok av H. A. Rey

Visst är det kul med vik-ut böcker! Jag älskar dem. Här är en riktigt gammal barnbok med vik-ut sidor, av Nicke Nyfiken-tecknaren H. A. Rey. Och den är helt oanvänd, knappt ens öppnad! Boken har tyvärr varken titel eller årtal, men den är tecknad i hans typiska fina grafiska stil.

Det finns flera andra vik-ut-böcker tecknade av honom, med verser av hans fru Margret Rey. Vår grabb har en nyutgiven som kanske är den mest kända, där de matar djur på Zoo (”Feed the animals”, 1944). Men jag undrar om detta inte kan vara en ännu tidigare bok? … Och efter lite jakt på webben hittar jag att originalet kom ut 1943 och hette ”Where’s my baby?”. … Och efter mer letande hittade jag en svensk utgåva från 1970 som heter ”Min unge, var är du?” (Och enligt Libris var Astrid Lindgren översättare! Under namnet Anna Ericsson. Kul!)

Min lilla barnbok är ovanligt enkel, mest som ett häfte, ett omslag på tunn kartong med inlagan fastklamrad. Samma bild används på omslagets fram och baksida och jag tror faktiskt att omslaget konstigt nog är tecknat av nån annan än H. A. Rey? Med initialerna H.L.A. För engelska originalboken har ett helt annat omslag, med en kalv. Det har även den senare svenska utgåvan.

På enbart sex sidor berättas på rimmad vers om hur djurföräldrarna tar hand om sina ungar. Men originalboken har över tjugo sidor… så detta är en liten enkel billig upplaga. Boken/häftet gavs ut av Förlaget Kärnan i Hälsingborg som nr 798 och kostade 75 öre. Så det är ett tag sedan… men när?

Det finns ingen uppgift om översättare till mitt häfte, är det Astrid Lindgren även i detta häfte? Men verserna låter så här:

Hästen, den spejar och spanar
trots ryttarn på sin rygg.
Men så kommer det lilla fölet
och hästen blir åter trygg.

vik ut bok för barn av H. A. Rey

Mer om Margret Rey kan läsas här American National Biography Online.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.