Sverige är grönt, blått, rött och greige!

Ibland när jag gör en illustration med svenskt tema tänker jag på vilka färger som representerar Sverige mest, vilka är de mest typiska svenska färgerna. Enligt min åsikt är Sverige grönt! Gröna skogar från ena änden av landet till den andra, från mörkgröna barrskogar och mossor till ljusa bokskogar och ängsmarker.

Alvdalen woods
Nature is beautiful

Från grönt ändras landskapet en kort period varje år och exploderar i orange och rött på hösten, men bara för att snabbt vissna ner till gråbeige greige hela vintern lång!

Greige är också alla våra betongbyggnader, citykärnor, vägar och ärligt talat en hel del av vår inredning och kläder också. Men också alla klippor runt kusterna, alla småstenar och alla gamla gärdsgårdar och stenmurar som inramar traditionella gårdar och hagar. I en vacker mild gråton.

Colors of a rock

Men vi har ju så mycket blått också! Blå är alla tusentals sjöar utspridda över hela landet, alla floder och åar, blått är vattnet som omgärdar stora delar av Sverige, blå är våra skärgårdar. Blå är den stora himlen som välver sig över de blånande bergen i fjärran.

Beautiful view in Dalarna

Grönt, blått och rött respresenterar alla våra frukter och bär som vi älskar så mycket. Äpplen, jordgubbar, smultron, hallon, körsbär, blåbär, lingon, nypon och alla de andra… Och så har vi ju alla faluröda stugor!

berry
Blueberry

Skogsgrönt, havsblått, kombinerat med ett stänk bär-rött och vinter-greige, det är Sveriges färger! Och så vackert det är!

Vid ett besök i Älvdalen tidigare i år tog jag några foton bara för att minnas färgrikedomen och skönheten. Blir så inspirerad att göra några skisser…

Funderar också över Sveriges folkdräkter som ju innehåller så många fina färger. Men den officiella som kungligheterna måste bära är verkligen inte smickrande, färgerna är på tok för starka! Vore kul att skissa på en ny variant i mildare grönt, blått, ett stänk rött och greige!

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.