Anna Ankarcrona konstnär kring sekelskiftet 1900

En mycket fin utställning med Anna Ankarcronas teckningar och målningar har jag sett i Leksands kulturhus.

skiss Anna Ankarcrona konstnär ornamentik

Anna Ankarcrona levde 1886–1935 och var en oerhört skicklig tecknare, med underbart sinne för färger och mönster, gärna med ornament i jugendstil. Det är så härligt att hon fått en egen utställning, det är hon väl värd.

Utställningen visar bland annat många skickliga växtstudier och fina bilder av folk och dräktskick. Jag fastnade särskilt för en vacker bild av en dräktväska.

konstnären Anna Ankarcrona dräktväska leksands konstsällskap utställning

Vad jag kunde se tecknade hon främst i blyerts och akvarell, noggrant och tydligt.

Anna Ankarcrona konstnär jugend textil leksand

Anna Ankarcrona var en välutbildad konstnär, men kvinna i en tid när det innebar stora hinder i yrkesutövandet. Hon kom att arbeta bland annat med att skapa mönsterritningar för textil och hyllningsadresser för välbeställt folk.

Vid en flyktig blick är det lätt att avfärda hyllningsadresser som rätt så ointressanta, sett med konsthistoriska ögon. Studerar man dem nära är de i själva verket oerhört skickligt och vackert utförda, faktiskt var det de som grep mig mest på utställningen.

Anna Ankarcrona hyllningsadress konstnär växtornament

Vilket arbete hon la ned på dessa blad! Man undrar stilla om hon fick tillräckligt betalt för all tid hon måste ha ägnat åt dem? Hon tecknar och textar detaljerat och tydligt med en underbar känsla för komposition och grafisk förenkling. Ramar med växtornament, byggnader, landskap, monogram, och vackert typograferade texter utsmyckade med guld. Idag får väl bara Nobelpristagare lika vackert utsmyckade hyllningar?

Ankarcrona konst utställning leksands kulturhus 2013

Jag är så glad att jag hann med att se Anna Ankarcronas konst och köpte såklart den fina utställningskatalogen från Leksands Konstsällskap.

Anna Ankarcrona bokomslag leksands konstsällskap

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.