Fantastiska illustrationer av Leo och Diane Dillon

Häromdagen såg jag för första gången illustrationer gjorda av Leo och Diane Dillon och blev helt trollbunden. Så många fantastiska bilder, så skickligt gjorda och vilken enormt omfattande produktion!

leo-diane-dillon-cricket-magazine-feb-1993(American-b.1933)
leo-diane-dillon-Children-of-the-Sun-4

Jag tycker det är så roligt att finna skickliga tecknare av alla slag och från alla tider. Det är som att finna en ny värld och med webben har ju allt blivit tillgängligt på ett helt annat sätt än förr när man bara såg det som dök upp på antikvariat eller liknande.

leo-diane-dillon-where-have-you-been-19a
source-unknown-leo-and-diane-dillon-(2)-1984

Jag hittade dessa bilder via den fina bloggen The art of Leo and Diane Dillon om deras arbete med start från mitten av 50-talet när de gick ut Parsons school of Design i New York. De gifte sig och påbörjade ett livslångt mycket ovanligt samarbete där de utförde alla illustrationer tillsammans som ett team. De fortsatte arbeta till 2012 när Leo Dillon gick bort.

dillon-leo-diane-Jackson11

Det är intressant att följa deras utveckling, hur de plockade upp rådande trender genom åren men ändå införlivade det i sin egen estetiska värld.

dillons-leo-diane-overtheedge-1970

Paret Dillons hade en makalös förmåga att skapa detaljerade mönster som jag avundas. Grundat i traditionell konst och kultur kommer det till uttryck i virvlande tyger, hår, fjädrar och vindpustar.

dillon-leo-diane-the-eagle-and-the-raven-dial-press-1978

Många motiv återkom genom åren och det är så fint för det är som deras eget språk. Där är till exempel många fåglar, fjädrar och vindar i teckningarna och många varianter av solen, månen och himlen.

leo-diane-dillon-Why-Heimdall-Blew-His-Horn-2-1979

Där finns också mycket folkkultur med figurer som växlar skepnad mellan människa, djur och natur. Många afrikanska och afro-amerikanska motiv samt konst- och kulturhistoriska influenser. Även mycket medeltida influenser i detaljer och motiv. Dillons ser ut att verkligen kunna sin historia och använder det väldigt fint.

dillon-Leodhas-6

Trots att det är långt ifrån hur jag själv tecknar så älskar jag det fantasifulla och fantastiska i bilderna. Det är så mycket detaljer och fin känsla i allt.

illustrator-leo-diane-dillon-hearn9

Jag önskar att jag kunde göra lika fina mönster och snirklar, men det kan jag inte. Men jag kan i alla fall inspireras och lära mig av mästarna Dillon.

Alla dessa bilder och många många fler finns i bloggen: The art of Leo and Diane Dillon.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.