Graffiti i Snösätra sommaren 2020

I somras råkade vi passera Stockholm samtidigt som det pratades mycket om att graffitimålningarna och gatukonsten i området Snösätra hotades av rivning. Med en tonåring i familjen, en som har gamla sprayburkar på vinden och en som gillar all form av bildkonst blev valet enkelt, vi åkte dit av ren nyfikenhet.

Det var ganska komiskt att se det lilla lämmeltåget av likasinnade ”medelålders” som hört samma sak och också ville se graffiti av mer eller mindre nostalgiska skäl, innan det var för sent.

Jag måste säga att det var ett häftigt område, väldigt passande för gatukonst med nästan en labyrint av gamla småindustriväggar, helt fria att måla på. Eftersom jag (ehum) är lite äldre nu, var det även coolt att de som spraymålade när just vi var där såg ut att vara ungefär i vår ålder, och jobbade med motiv som emellanåt var som illustrationer, fast i kolossalformat.

Imponerande och lätt obegripligt för mig hur de kan ha överblick så det ser perfekt ut på långt håll, fast de står så nära inpå streck och prickar när de målar.

Många målningar var väldigt bra och min man som kan mer än mig kände igen många namn. Själv kan jag inte skilja en ”stil” från en annan (mer än att jag vet att det finns olika ”stilar”), men jag tittar inte på det sättet. Jag vill bara bli hänförd och det blev jag!

Sen kanske jag fastnade mest för det som var minst ”typiskt graffiti” och mer street art, men det är ju en smaksak.

Ibland påstår jag att jag är ”konst”-intresserad, men det stämmer egentligen dåligt, jag är intresserad av ALL bild, färg och form, det må vara textiltryck, botaniska bilder, street art, förpackningsdesign eller medeltida kyrkomålningar. Är det väl utfört, har originalitet och griper tag i en så är det bra!

Jag värderar inget av människan skapat som finare än nåt annat, möjligen är den nutida ”finkonsten” det som oftast lämnar mig besviken eller oberörd. För mycket hjärna, för lite hantverk.

På Snäsätra var det så bra ”utställning” att jag tycker de kunde ha tagit inträde av alla noobs, dessutom är väl street art den mest passande konstformen i corona-tider, eller hur!? Därför är det lite ironiskt att det är just i år de ska riva delar av området.

Varför har det förresten inte storsatsats på street art över hela landet ett år som detta när utomhusaktiviteter och avstånd mellan människor är det som passar bäst?

Jag hoppas myndigheterna inte river för mycket, utan att det fortsatt blir väggar och bra energi kvar för graffitimålarna. Från det lilla jag läst är det helt annan typ av verksamhet i området de vill få bort. Det gick lätt att ana vad de menar, men jag är för dåligt insatt för att ha nån åsikt.

Tyvärr har jag inte namnen på de som gjort bilderna, men ni som kan mer känner säkert igen en del av dem.

Samtliga foton togs 6:e augusti 2020 i Snäsätra, nära Rågsved, Stockholm.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.