Illustrationer av Kurt Ard i tidningen Allers 1957

Illustratören Kurt Ard var verkligen fantastisk! Här är illustrationer som han gjorde till Allers år 1957. Till dessa två tidningar gjorde han både omslag samt teckningar till inte mindre än två noveller/romaner i varje nummer, han satte stämningen för hela tidningen. Roliga, känslosamma, vackra och enormt skickliga bilder.

Man undrar ju stilla vad han fick betalt? Jämfört med vad man får idag. Min spontana gissning är att han fick väldigt mycket mer. Fast idag finns det ingen som tecknar och publiceras så här flitigt och med sån enorm skicklighet och detaljeringsgrad. Kanske för att det inte lönar sig… men mest såklart för att fotografiet har tagit över och såna här bilder blivit omoderna. Men jag älskar dem!

Allers omslag av illustratör Kurt Ard, 1950-tal


Novel drawing by Kurt Ard 1957
Magazine illustration for Allers by Kurt Ard 1957

När kommer det en bok om Kurt Ard på svenska?! Det finns en dansk bok som heter ”Det danske smil” och en tysk bok som heter ”So gesehen…”. (På webbsidan för den danska boken kan man se att omslaget nedan även användes på den danska tidningen Familie Journal. Kanske var det ofta så?)

Och när kommer det en utställning med hans originalteckningar? Jag skulle så oerhört gärna vilja se hur originalen är gjorda och gärna skisser och underlagsfotografier också, det vore så intressant.

Cover illustration by danish illustrator Kurt Ard
Bild av Kurt Ard 1957

UPPDATERING 2020-09-02:

Roligt att så många hittar till detta inlägg! Ser att jag utlovade fler bilder av Kurt Ard, det börjar nog bli dags att jag tar mig tid och bläddrar igenom alla de gamla tidningar jag köper på mig på loppisar… Älskar ju ”gamla tiders” skickliga illustratörer!

Den danska boken har jag iallafall hunnit köpa. Rekommenderas till alla fans!

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

9 svar på ”Illustrationer av Kurt Ard i tidningen Allers 1957”

 1. Jag har 12 jättefina ”planscher” eller vad man ska kalla dem. Lite olika storlekar A3-A4. Säljer dom gärna, men var och till vilket pris?

  Svara
 2. jag minns alltid något ifrån 60-talet när jag ser Ard`s bilder .
  Som bilden överst .
  Pojken i kortbyxor med tyghängslen och T-sandaler ,det hade jag också.

  Svara
 3. Var i slutet av december hemma hos Kurt Ard på hans 90 års dag. Jag berättade om vad du skrivit om honpm, han blev mycket glad. Jag har skickat din historia via e-mail till honom.
  Hälsningar
  Ulf

  Svara
  • Oj, tack så enormt mycket! Det är en nästan svindlande tanke att min text nått fram till honom. Jag får passa på att skicka ett stort grattis i efterskott till 90-åringen Kurt Ard! Tack för alla fina bilder han har gjort under sitt liv och glatt så många människor med.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.