Supersvensk klippdocka från 70-talet

När jag tittade igenom en låda häromdagen återsåg jag denna fantastiska poster från ca 1970 (?) tecknad av Barbro Hennius. Den är så charmig och så typiskt den perioden, med den nakna stolta kvinnan och de färgglada mjuka kläderna i starka färger och mycket mönster.

Det är en klippdocka, men jag är glad att postern inte är sönderklippt. Jag gissar att jag köpt den på en loppis för några år sedan, för jag brukar alltid hålla utkik efter fina pappersvaror. Inte så lätt att hitta eftersom papper är så skört och oftast bara kastats bort.

Swedish paper doll girl Svea illustrated by Barbro Hennius in the 70's

I toppen av affischen står det ”En flicka att äga, en flicka att få, en flicka att kläda, en flicka som få. En flicka från Svenska Saker AB (Tel ….) Form Barbro Hennius”. Jag vet inte om företaget fortfarande finns kvar men jag är nyfiken på vad de gjorde, kläder gissar jag?

Vintage paper doll poster from the 70s by swedish illustrator Barbro Hennius
Paper doll clothes for Svea from Sweden drawing Barbro Hennius

Svea verkligen älskar Sverige! Och färg! Vilken kontrast mot dagens mode i svart, svart, svart… det var roligare då!

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.