Webbtypografi – varför är Open Sans så populärt?

Varför använder alla Open Sans till sina webbsidor? Även jag, fast till en annan sajt än denna. (maj 2016) Trots att jag egentligen ville ha en ny, fin, unik font så landar valet till slut på Open Sans även för mig. Varför?! Ett svar på den frågan kan man få i en bra artikel skriven av Jeremiah Shoaf som heter ”The Rich (Typefaces) Get Richer”. Mycket läsvärd!

Faktiskt testade jag massor av fonter och grubblade enormt över vilket som skulle funka bäst innan jag valde Open Sans till just det aktuella projektet. Jag ville ha ett gratis typsnitt (misstag nr 1 kanske), lättläst och trevligt, men seriöst, modernt och mobilanpassat, men neutralt och inte trendigt. Många andra var helt enkelt för mjuka i kanten, eller för geometriska, eller hanterade siffror eller åäö dåligt, eller var allmänt dåligt kernade.

Så trots att det finns så många typsnitt nu på Google fonts, så är de som är riktigt bra ganska få. Men efter att ha läst artikeln har jag fått ny inspiration att leta vidare. Vilken dag som helst när jag har gott om tid…

Ännu mer inspiration får jag av  Jeremiah Shoaf´s sajt Typewolf som jag verkligen kan rekommendera varmt till alla som är intresserade av webbtypografi och typografi rent allmänt. Jag följer hans nyhetsbrev och det borde du också göra!

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.