Antik barnservis med tomtar från Gefle

Uppdatering!
Jag är så glad att jag fått hjälp av Svein (se kommentarerna nertill), dessa är inte svenska tomtar utan norska!!
Svein skriver: ”Porsgrunds Porselænsfabriks sagnomsuste nisser ble tegnet i 1909 av fabrikkeierens 11-årige datter, Sigrid Rachlew.” och ”Din servise är gjord hos Gefle (Gävle) i Sverige mellan 1923-1925. Troligen har dom hatt et samarbete med Porsgrund.”
Att det skulle vara tecknat av en 11-åring låter nästan för bra för att vara sant, eller snarare knäckande för en illustratör… men så är det tydligen och jag blir nyfiken om hon fortsatte teckna sen?
Tack Svein!!

Julen är över och julpyntet åker bort. Men denna fina barnservis från Gefle står framme året om hos en av mina släktingar. Jag tycker den är underbar. Så härligt tecknad, med humor och rörelse.

Det är den svenska gråa gårdstomten som vaktar hus och gård, snarare än tomten som kommer med julklappar. Tomtarna är på ovanligt gott humör, åker skidor och kälke och tar sig en svängom med tomtemor. Fat mugg och äggkopp (!) ingår, kanske saknas en djup tallrik? Troligtvis måste den vara tänkt som en rolig servis för barn.

tomtar_antikt_barntallrik_porslin_gefle_vintage
gefle_barnservis_tomte_antik_swedish_gnome

Vet du något mer om servisen? Jag hittar ingen liknande. När är den gjord? Vem är konstnären som skapat dekoren? (Se Sveins svar högst upp!)

Det står Gefle under, men det är inte den typiska stämpeln för den berömda porslinsfabriken. Troligtvis äldre? På nätet hittar jag en annan tomteservis från Gefle, som ser ut att vara något nyare, där tomtarna har röda knästrumpor. Men dessa är helgrå.

tomte_servis_gefle_porslin_antik

Jag önskar denna tomte en större plats idag när den amerikanska tomten med renar och skorstensklättrande helt tar över. Kan rekommendera den nya barnboken ”Jul i stora skogen” av Ulf Stark och Eva Eriksson. Den handlar just om en sån här liten grå tomte, kanske ovanligt vresig. Berättelse har en rolig tvist på de typiska julförberedelserna. Passade perfekt att högläsa för vår femåring.

Barnboken "Jul i stora skogen"

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

3 svar på ”Antik barnservis med tomtar från Gefle”

 1. ”Porsgrunds Porselænsfabriks sagnomsuste nisser ble tegnet i 1909 av fabrikkeierens 11-årige datter, Sigrid Rachlew.”

  Din servise är gjord hos Gefle (Gävle) i Sverige mellan 1923-1925. Troligen har dom hatt et samarbete med Porsgrund. Servisen är mycket populär i Norge. Finn å få köpt nytt även i dag.
  Mvh Svein CFinstad

  Svara
 2. Barnservise med tomtar er ursprungligen ett servise från norska Porsgrund. Heter på norska Porsgrund nisseservise.
  Mvh Svein Finstad

  Svara
  • Oj så spännande, tack för tipset! Det hade jag ingen aning om. Det är alltså inte alls ”svenska” tomtar utan norska!
   Konstigt nog hittar jag ingen koppling till ”Gefle” som står under. Finns Gefle i Norge, eller är det svenska Gävle? Vet du något mer om det?

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.