Inredningsmässan Formex jan 2016

Förra veckan besökte jag inredningsmässan Formex i Stockholm för första gången, efter flera års längtan. Precis som vilken förstagångsbesökare som helst tyckte jag såklart att det var jättespännande!!

Var det då något som kändes helt nytt och innovativt inför framtiden? Nä. Gjorde det nåt? Inte ett dugg när allt var så tjusigt. Men visst undrar man stilla, vad kommer bli nästa helt nya, inte nostalgiskt bakåtblickande, trend och när kommer den? Men det är bara att erkänna: Jag tyckte om ALLT helt okritiskt! ;-) Jo, men det gjorde jag på riktigt.

IMG_2992
IMG_2983

”Det rena vita” som regerat svensk (bostadsannons-) inredning har aldrig fallit mig i smaken och jag är så glad att mässan gick i en något mer livfull inriktning. Nu var det ju inte precis storblommiga kretonger i papegojfärger, men ändå. Det fanns färg, texturer och en varm mänsklig känsla.

IMG_3018
IMG_3019

Nordisk inredning är oerhört snygg! Eller är kanske stillsamt smakfull rätta ordet? Ett ben i rustik, hantverksinriktad landsbygdshistoria, ett annat ben i praktisk och funktionell industridesign, en arm doppad i sirligt blommig herrgårdsromantik och den andra armen doppad i luftig och grafisk modernism.

Snyggaste montrarna, enligt mig, var House Doctor (fyra följande fotografier) och Hübsch (de tre första fotografierna, så snygga möbler!)

IMG_2948

IMG_2950
IMG_2947

IMG_2960

Egentligen är jag ganska ointresserad av trender, varför ska jag göra på ett visst sätt för att någon annan säger så? Däremot är jag mycket intresserad av det som är vackert och hantverksskickligt och gör livet skönare att leva.

Stora mässhallen var fylld av milda akvareller och dova pastellfärger med en känsla av trädgård och 50-tal, mycket dimblått, lingrönt och lite blekt blomrosa. Favoritfärger! Detta parades mycket snyggt med massor av lätt och ljust trä, mässing och andra metaller, olika ullgrå toner och grafiskt svart-vitt och därtill en djupare baston av mörkt trä här och var.

IMG_2912
IMG_2894
IMG_2898

Rep, kvistar, trådkorgar, nakna glödlampor, nostalgi, natur-influenser, diskret småmönstrat, färgat glas, lätta och luftiga möbler, flätat, teckningar i tunna ramar, ränder och romber.

IMG_2971
IMG_3021
IMG_2879

Det fanns inget asketiskt vitt. Tack för det! Och för min del får det gärna bli ännu mer färg och mönster efter alla magra år. Det fanns en del lekfullhet och några flörtar med mer mustig barock eller rokoko. Skönt, det blir lättare och roligare att leva med lite humor och stilkrockar :-)

IMG_2965
IMG_2939
IMG_2862
IMG_2891
IMG_2967

Jag blev i alla fall lycklig och vill nu snarast inreda hela vårt hem i fina nordiska kvalitetsprodukter, särskilt de danska montrarna var ursnygga! Välkomna att produktplacera vad ni vill i vårt hem (som befinner sig mycket långt ifrån minimalistisk styling…)!

IMG_2978
IMG_2990

I en annan bloggpost kommer jag visa några av de små enmans-utställarna som även de imponerade på mig.

För övrigt finns på mässan även andra typer av utställare, papper och kort, souvenirer och smågrejer, hantverk och grafiska designers, mm. som jag också besökte länge.

My photos from Formex – nordic interior design exhibition in Stockholm jan 2016.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.