Staden Malmös Hemslöjdsförening

Det har bildats en ny gemenskap för spridande av slöjdkunskap och slöjdglädje, Staden Malmös Hemslöjdsförening! Grattis Malmö, hurra! Det var på tiden, tänk, som jag önskat så länge. Gå med nu alla slöjdintresserade och alla som vill stötta slöjd! Föreningen har även en Facebooksida

Det har inte känts klokt att det i Sveriges tredje stad ska finnas så lite synlig hemslöjd. Det fantastiska Form/Design Center drar sitt stora strå till stacken med mycket konsthantverk och formgivning av olika slag, likaså fina närliggande Formargruppen med sin härliga butik. Men det är som sagt inriktat på konsthantverk. Hemslöjd är något annat, ett skapande som alla människor kan göra, utan professionell utbildning.

Personligen tycker jag det är trist att Skånes Hemslöjdsförbund håller till i Lund och att butiken Hemslöjden Skåne ligger i Landskrona (visserligen fantastiskt beläget i Citadellet), med tillhörande kurser och gemenskap. Att ge sig iväg från Malmö med tåg en timme på kvällstid är inte så lockande mörka vinterkvällar. Det behövs något här! Många spännande och trevliga evenemang verkar också hända i Helsingborg, Ängelholm och andra skånska orter. Men Malmö, nix. Det har garanterat sina historiska skäl, som inte jag känner till… Malmös historia som industri och arbetarstad? Har det inte funnits intresse, råd eller tid för slöjd, nån som vet? Fram till nu, får man hoppas! Heja eldsjälarna bakom den nystartade föreningen och hoppas att många vill ansluta sig.

Själv är jag en verklig slöjd-amatör som satsat mycket mer på teckning, förutom att jag sytt en del kläder och inredning. Men jag känner hantverket i blodet, på båda mina föräldrars sidor har det slöjdats i både textil och trä och hår (!). Jag växte upp bland ständigt broderande kvinnliga släktingar, på symöten och julbasarer. Det gjorde starkt intryck på mig och är enbart ljusa minnen. Fast kravet på perfektion, inte minst på broderiernas baksidor, har alltid skrämt mig och tyvärr lärde jag mig aldrig av dem hur man gör. Därför är jag så lycklig över den moderna friare trenden, fritt broderi i ylle, eller collage med pärlor, band, spetsar och allt annat som kan sys fast. Där nånstans ser jag min riktning, ett fritt broderi i kombination med teckning.

I dagens Malmö vimlar det av unga ”pyssliga” tjejer och några killar som hänger på den internationella slöjdtrenden och DIY, do-it-yourself. Grejer tillverkar och säljs främst via nätet, till exempel på sajten Etsy. Tänk om alla dessa yngre individualister ville fångas upp och gå med i Staden Malmös Hemslöjdsförening. Vilken kreativ kraft och gemenskap det skulle bli. Sveriges modernaste hemslöjdsförening! Jag tänker också på alla i Malmö från andra kulturer där hantverk och hemslöjd också har eller har haft en mycket stark ställning. Människor som behöver hitta ett nytt sammanhang i sin nya hemstad och dessutom kan sprida slöjdkunskaper från andra länder. Slöjd skulle kunna bli en makalös sammanförare av människor från olika generationer och olika bakgrunder och kulturer. Det är i mötet som människor, kultur och slöjd utvecklas.

Varför inte skapa ett Slöjdens hus i Malmö på en gång, med framför allt inriktning på skolbarn från hela stan, men även vuxen kursverksamhet. Vakna politiker! Jag skojar inte. Det är precis lika viktigt som ett badhus, ett konserthus, ett konstmuseum, eller en fotbollsarena. I huset ska finnas lokaler för all typ av slöjd, sömnad, broderi, papper, trä, metall, väv, boktryck, screentryck, osv. Där ska finnas billigt fik för alla plånböcker, med inspirerande tidningar och böcker. Och en utställningsdel för både utställningar av inspirerande ”professionell” slöjd och slöjd från barn och vuxna i huset, där tillverkad slöjd också kan säljas. Placera slöjdhuset centralt, kanske vid Dalaplan/Mobilia, och anställ några riktigt moderna inspiratörer som spränger gränser i sitt skapande? Satsa på att detta hus ska påverka hela Malmö och invånarnas framtid.

Drömma kan man ju alltid…

(Väskan på fotot är från en av årets alla hemslöjds-jubileumsutställningar, denna på Dalarnas museum i Falun. Tyvärr saknar jag namnet på brodösen.)

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.