Undrien, ett ord-land skapat av Magnus Lönn

I somras ställde konstnären Magnus Lönn ut på Oskarshamns kulturhus/konsthall. Jag råkade snubbla in där i väntan på Gotlandsbåten och det är då konst är som bäst, när man är oförberedd. Jag blev helt fascinerad av skaparglädjen, friheten och upptäckarlustan i Magnus Lönns konstverk. Spontana och enkla teckningar, kluriga ”nykokta” ord, ”fristäver”. Och finurliga småprylar som fogats samman till figurer, bokstäver och till ett collage av lådor och fack med möjlighet för varje person att hitta sina egna tolkningar. Varm om hjärtat blev jag och glad åt vilken fri luft han verkar andas.

Utställningen ”Undrien – en fantastikutställning” har vandrat runt i Sverige några år, ofta med särskilda barnvisningar, men den passar vuxna precis lika bra. En annan utställning som också vandrar runt just nu, av samme konstnär, heter ”Tingens teater”. En bok finns också av Magnus Lönn, ”Bråkstavsboken”. Den ska jag försöka hitta och läsa med vår son.

I tidningen Barometern 2009-01-20 intervjuades Magnus Lönn och sa, angående konst för barn:

– Estetiska upplevelser är oerhört värdefulla för utvecklingen som människa. Tar man bort konsten, litteraturen och musiken så får man en människa som krymper i ställer för att växa. Jag talar mycket om fantastik. Det finns ju matematik och gymnastik men inget ord för det otroliga som människan kan, att hitta på nya saker, säger han.

Så sant. Mer barnkultur!

This is (blurry) photos from an inspiring exhibition by the artist Magnus Lönn, called ”Umbrien – en fantastikutställning”. He has created his own world were words and letters are living more free, with new contents. He want to emphasis the importance of our imagination, especially for kids growing up.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.