Finstämt porträtt målat av Amalia Lindegren

Vilket fint porträtt! Så välgjort, sött och samtidigt lite lustigt sett med nutidens ögon. Målningen av Amalia Lindegren från 1844, som föreställer Augusta von Fersen grevinnan Löwenhielm, fanns med på en utställning på Nationalmuseum som hette ”Stolthet och fördom”. Riktigt bra utställning om kvinnliga svenska och franska konstnärer 1750-1860. Så många skickliga kvinnor som gick i bräschen för större självständighet och kvinnors rätt att vara konstnärer på samma villkor som män!

Jag fastnade särskilt för Amalia Lindegren, Emma Ekwall, Henrietta Lorimier, Constance Marie Charpentier, Adélaïde Labille-Guiard och Adèle Romany. Ingen av dem har jag hört talas om tidigare, men måste kolla upp nu.

Porträtt av Carl Gustaf Qvarnström 1852, målat av konstnären Amalia Lindegren

Här är en detalj av en annan fin målning av Amalia Lindegren, ”Skulptören Carl Gustaf Qvarnström”, målad 1852. Hon gjorde även underbara teckningar och flera porträtt av vänner och familj. (Och en del mindre bra sentimentala målningar…)

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.