Utställning med äldre blomstermåleri

I fjol hölls en stor utställning i Köpenhamn med historiskt blomstermåleri som jag var väldigt ivrig att få se, ”Blomster och verdenssyn”. Jag har alltid tyckt om äldre konst och botaniska bilder, även innan jag studerade konsthistoria i min ungdom på Linköpings universitet.

På Statens museum för konst visade det sig dock att det mesta var tunga, symboliska blomstermålningar i olja och jag insåg snart att just den genren faktiskt inte är min grej.

Däremot blev jag väldigt förtjust i ett äldre botaniskt samlingsverk som kallas Gottorfer Codex!

Flower painting from the Gottorfer Codex

De vackra blombilderna var målade i gouache av Hans Simon Holtzbecker och tillkom 1649-59. Han arbetade i skarven mellan det symboliska och ett mer realistiskt vetenskapligt måleri.

Gottorfer Codex painted tulips flowers

Endast några få bilder höll fast vid det symboliska, se nedan.

Gottorfer Codex symbolic flower painting with men

Alla dessa konstblad har nu blivit varsamt renoverade av konservatorer under fyra års tid och detta var första gången som de visades för allmänheten. Det kändes fint att få se.

Gottorfer Codex painted roots

Mer information, bättre fotokvalitet och möjlighet att bläddra igenom samtliga målningar i Gottorfer Codex(!) klicka på Statens Museum for Kunst

Gottorfer Codex flower art from the 17th century exhibited in Copenhagen 2013

… Samtidigt hölls en annan utställning i närheten, med botaniska illustrationer som jag verkligen älskade! Jag ska skriva om det vid ett senare tillfälle.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.