Inspirerande på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn

Ibland får jag sån längtan efter riktig konst och måste besöka ett museum (sån är jag)! Dessutom är museer såklart inspirerande för den som själv tecknar. Den här helgen besökte jag Statens Museum for Kunst i Köpenhamn. Törs knappt erkänna, men det var mitt första besök där… pinsamt. Men det ska bli många fler, jag lovar!

Jungfrun och barnet Jesus av Lucas Cranach den äldre

Konstsamlingen var mycket fin och väl sammansatt och hela huset var så vackert, med den äldre byggnaden hopbyggd med en mycket modern del. Typiskt Köpenhamn, de är modiga.

Manlig huvudbonad
Ladys beautiful head middle ages
Middle ages horse painting

De tre fotona ovan är detaljer från en målning av Jacob Cornelisz van Oostsanen, ca 1472/77–1533 i Nederländerna, kallad ”David och Abigail”. Se på kläderna, helt magiska! Både hur de är målade och den faktiska stilen på modet. Så lyxiga!

Medeltida håruppsättning

Målningen ovan är av Lucas Cranach den äldre, 1530, Tyskland. Tavlan heter ”Venus with Cupid Stealing Honey” (detalj). Även hon har en fantastisk hårdekoration, så vacker.

Detalj av tavla av Lucas Cranach den äldre

En fin Jesus som baby, målad av densamme Lucas Cranach den äldre, ca 1512–14. Tavlan heter ”Virgin and Child Adorned by the Infant St:John” (detalj). Se även den fina glorian eller ljusstrålarna runt hans huvud.

fantastisk manlig hatt

Till tavlan ovan har jag inte information om målaren ( Cranach?), men vilken imponerande huvudbonad med fjädrar! Säkert högsta mode på sin tid!

Jesusbarnet och Maria

Den här tavlan gillar jag för att den utdragna stilen är så märklig, men samtidigt ser de ganska moderna ut i sina ansiktsuttryck. Troligen målad av Dieric Bouts (?), ”Virgin and Child”, efter 1454.

Köpenhamns konstmuseum

Ursäkta dåliga mobilfoton. Besök museet istället! Webbsidan smk.dk.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.