Ugglor med humor

De här två skridskoåkande ugglorna fick mig omedelbart att le första gången jag såg dem! Jag vandrade genom Köpenhamns konstmuseum Museum for Kunst och tittade på gamla mycket seriösa tavlor från ca 1400-1700 när plötsligt denna lilla oljemålning dök upp.

Jag är helt säker på att tavlan har en djupare mening som går mig helt förbi, men den holländska målaren Adriaen Pietersz van de Venne hade humor, ingen tvekan om det! Tavlan är odaterad, men han levde 1589-1662. Texten högst upp säger: ”Hoe passen wy by een”, på engelska ”How well we go together”.

owls

Skulle gärna se fler liknande oljemålningar, jag älskar påklädda djur (nej inte i verkligheten), men hittar inga idag på webben. Hittar bara en gravyr med samma motiv på Rijksmuseum i Amsterdam. Gravyren är spegelvänd (utom texten) och har mer landskap bakom. Hans glasögon är ersatta av en mus. Enligt museet är detta en man och hans fru och konstnären gjorde fler liknande moraliska bilder.

(Ursäkta dåligt mobilfoto. Besök muséet!)

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.