Efter ett besök på Köpenhamns konstmuseum blev jag så sugen på att teckna något litet med anknytning till konsthistoria och medeltida kultur. Sökte lite och fann denna berömda medalj från 1447 av den italienska konstnären Pisanello, ett porträtt av Cecilia Gonzaga. Bara på skoj testade jag att teckna av enhörningen som var avbildad på baksidan av medaljen.
Tja, resultatet blev väl inte lysande, men jag blev ändå inspirerad att söka efter fler enhörningar.
Det finns såklart oerhört mycket myter kring enhörningen, motivet på den här medaljen visar att endast en ”oskuldfull jungfru” kunde fånga en vild enhörning så att den vilade fridfullt i hennes knä (och därmed gick att döda…) Enhörningen använde även som symbol för Kristus.
Idag är enhörningar oftast gulliga vita ”hästar” med tillhörande regnbågar… brrr. Jag är mycket mer förtjust i fulsnygga medeltiden get-lika enhörningar som tecknats i gamla manuskript och avbildats i konsten. Här är några exempel som jag tycker är fina.
Målning av okänd ca 1290–1300 ”Tillfångatagandet av en enhörning”.
Enhörning från en medeltida centraleuropeisk karta.
Francesco di Giorgio Martini ”Chastity with the Unicorn”, målad 1463.
Okänd flamländsk vävare, ”Tillfångatagen enhörning” ca 1495–1505.
Giorgione 1478–1510 ”Allegory of chastity” ca 1500.
”Unicorn Monoceros” av Conrad Gesner, från hans encyklopediska arbete ”Historiae Animalium”/”History of the animals”, Zurich 1551–58. Det första moderna zoologiska verket som försökte bekriva alla kända djur. Ett av dem var enhörningen…