2019, ett år med mycket teknik och lite skapande

Idag är första dagen av år 2020. Det känns bra! Ett helt oskrivet år ligger framför oss och jag hoppas på ett mer givande år, än det som just varit. Inget större fel på det, men ska jag sammanfatta det för egen del har det varit alldeles för mycket fokus på ”teknik” och alldeles för lite på ”skapande”. Obalans helt enkelt, en sån där obalans som man känner som ett lite obekvämt skav i själen, men har svårt att sätta fingret på…

Ska man tro skriverier i media borde ganska många känna av detta, vi har blivit ytliga, stressade, ofokuserade, oengagerade. Kreativitet, kvalitet, hantverk och genomtänkta val får stå tillbaka för snabba ryck, kortsiktighet och ett evigt skärmstirrande.

En enda (!) teckning lyckades jag göra under 2019. Hur sorgligt är inte det. Fast inte så konstigt som det låter, det var länge sen jag jobbade på allvar som tecknare.

Numera är jag istället ansvarig för marknadsföring, webb, sociala medier, nyheter, medlemssidor, shop etc, på det företag där jag är anställd sen flera år, och de som gör något liknande vet att det är roligt och spännande och kräver all tid och energi man har. När man efter arbetsdagens slut även har lagat mat, diskat, städat, tvättat, tömt kattlådan, betalat räkningarna och fått barn att somna finner åtminstone inte jag det vilsamt att ta fram papper och penna för att kreera nåt nytt. Att ”klottra” som avkoppling har tyvärr aldrig varit min grej. Hurra för alla er som lyckas med detta!

Men som sagt, en bild blev det till slut och den är jag ganska nöjd med. Ett julkort som trycktes upp och sändes ut till företagets kunder.

För mig har annars en hel del energi under 2019 ägnats åt att byta dator och datorprogram, hur futtigt det än kan låta. Men för en som byter väldigt sällan och är högst beroende av datorn i arbetet är det en ganska stor process.

Jag har alltid varit en hängiven Mac-användare, ända sen jag som student kring 1990 stod och valde om jag skulle satsa på en bra skrivmaskin, eller på en sån där ny smidig hemdator (!). Då var Mac det givna valet för mig som var intresserad av grafisk formgivning. Men på sistone har min övertygelse börjat svikta. PC fungerar numera hyffsat trevligt och alla kreativa program går lika bra där som på Mac. (Så var det inte för länge sen!) Billigare är de oftast också.

Innan jag lyckades bestämma mig ägnade jag säkert två år åt att klura över om jag verkligen skulle fortsätta med en ny Mac, eller byta sida och bli en PC-människa? Som tur är tog jag mitt förnuft till fånga, ha ha!

Det ”märkliga” är att den nya iMacen ser nästan exakt ut som den gamla, trots att det skiljer sådär tio år mellan dem. Ärligt talat känns det lite snopet och trist, men samtidigt är den ju snygg på ett ganska evigt sett, så okej. Trots olika forums profetior om att det snart måste komma ett helt nytt utseende så orkade jag inte vänta längre.

Där kunde man tro att det var klart, men till datorn krävs ju även en hel del kringutrustning och allt jag hade var ungefär lika gammalt som den åldrade datorn och passade helt enkelt inte längre med den nya. För mig innebar det ytterligare veckor och månader av googlande och funderande. Vilken scanner är egentligen bäst för att scanna akvareller och teckningar, till ett rimligt pris?! Hur dyr och bra ritplatta är jag värd? Ska jag nöja mig med den medskickade musen och tangentbordet? (Nä!)

Efter mycket grubblande är jag nu riktigt nöjd med vad jag satsade på att köpa! Jag valde ett tangentbord från Satechi som snyggt matchade min iMac, eftersom jag inte gillar såna där små som skickas med, utan vill ha ett fullbrett men ändå slimmat. Mycket nöjd! Skönt tillslag och ”ljud” i tangenterna tycker jag.

Musen till iMac har jag alltid upplevt som ett skämt, så den bytte jag raskt ut mot mer ergonomiska Logitech MX Master. Nöjd, men aningen stor för min hand, känns som att jag glider av den mer än man borde.

Skrivare och scanner tycker jag är svårast. Till slut blev det Canon Pixma G6050, trots att jag inte hittade den i nån svensk butik utan fick köpa den online (i och för sig inget konstigt 2019). Det fiffiga med den är att den har moderna, stora påfyllbara tankar för toner som ska göra den till ett mycket mer ekonomiskt hållbart alternativ. Till min gamla Pixma-skrivare fick jag ständigt köpa nya svindyra toners. Hopplöst kort livslängd.

Scannerfunktionen är viktigt för en tecknare så jag funderade väldigt mycket på om jag ville ha en separat eller kombinerad med skrivaren. Men denna kombiskrivare hade så bra upplösning och testresultat på sin scanner, så det verkade vettigast på den lilla kontorsyta jag har i hemmet. Dessutom känns det som att det inte hänt särskilt mycket på scanner-fronten? Jag blev förvånad att upplösning etc låg kvar på samma nivå, eller sämre!, sen sist jag köpte skrivare/scanner.

Det lilla jag hunnit scanna hittills har fungerat utmärkt. Enkelt att kopiera och skriva ut direkt är det också, vilket jag använder mycket. Däremot räknar jag inte med att printa ut egna foton eller teckningar att sälja, det gör jag hellre hos proffsfirmor. Inte minst för att det drar så enormt mycket toner att skriva ut bilder.

Ja och så behövs ju en ritplatta också för den som använder Photoshop och andra digitala kreativa program. Valet föll på Wacom Intuos Pro och den är precis så bra som man kan önska när man ska teckna eller retuchera foton. Jag valde A5 för jag jobbar med små handrörelser och behöver helt enkelt inte en stor blaffig ritplatta på skrivbordet.

Här kunde man tro att det var klart. Men efter några månader gjorde jag om samma procedur på företaget där jag är anställd. Fast nu med byte av PC istället. Till den valde jag samma sorts ritplatta, men en annan ergonomisk mus. En vertikal modell som jag blivit väldigt förtjust i. Dessutom bytte vi operativsystem och flera andra program som man därmed måste snabblära sig. Bytte rum gjorde jag för övrigt också mitt i allt (och fick en ny VD och var inblandad i flera större omvandlingsprocesser på företaget, häpp).

Att byta dator handlar ju dock inte bara om att dra ur en elsladd och sätta i en annan. Det innebär massor av merjobb i form av att rensa i den gamla härvan av filer, säkerhetsspara, kopiera och föra över allt till den nya, installera alla program igen, inse att vissa inte funkar längre utan måste bytas ut mot nya, få igång alla inställningar, genvägar, kortkommandon, mappstrukturer osv. Puh! Detta har jag alltså gjort både på min egen hemmadator och på jobbdatorn det senaste året.

I samband med Mac-bytet började jag också gå igenom alla tusentals fotografier som låg i en enda osmidig ”Bilder”-hög som jag aldrig fått lust att reda ut. Det ledde till den fleråriga frågan om jag borde lämna Adobe och lära mig Affinitys program, men tidspress och stress satte käppar i hjulet för det. Kanske detta år? Skaffade och lärde mig dock en del nya program för fotohantering och lämnade äntligen Bilder, hurra!

Eftersom jag jobbar mycket med webb fylldes detta år också av allt som måste ändras därför att WordPress bytt sitt grundläggande system för sidor och inlägg till ”Gutenberg blocks”, så att allt man byggt upp under flera års tid måste konverteras om till så kallade block… Så festligt. Företagets sajt gjorde jag om för nåt halvår sen, den här blev fixad i förrgår. Skönt. En grej klar!

Ja och så bytte jag ju webbhotell också för min sajt, men den flytten av WordPress gick inte alls så smidigt som tänkt, pga krångel med datasbas och språkplugin. Bytte och lärde mig ett nytt onlineprogram för bokföring också när jag ändå höll på att ändra allt. Det blev tack och lov ett enormt lyft!

Ja, sådär har det senaste året hållit på, är det konstigt att man känner sig lite… trött? Tur det är ett långt jullov i år då man kan sitta och fila på sina digitala grejer… Nej just ja, det var ju en kreativ skapande människa jag ville bli igen i år!! Fram med pappor och pennor. Ska bara sortera fler foton först… och såklart se på Ivanhoe och äta pizza!

GOTT NYTT ÅR!

:-)

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.