”Du jobbar med data”

I mörka stunder tänker jag ibland, att jag egentligen inte alls har varit en ”kreatör” i livet utan en program-användare! En som ”jobbar med data”, som de säger i filmen Masjävlar. Alltså, jag har ägnat så ENORMT mycket tid, energi och intresse åt att ständigt lära mig behärska nya datorprogram! 

År efter år har jag googlat efter bästa nya program, plugins och appar, uppdaterat och integrerat olika program med varandra, läst otaliga forum om vilka program som kan göra vad på bästa sätt, testat program, läst manualer, sett youtube-klipp med tips och trix, lärt mig hantera nya program. Så till den milda grad att jag ibland knappt kommit fram till det som är det väsentliga, nämligen att GÖRA NÅT med programmen. Hu, så deprimerande! 

Och nu är det dags igen. Jag har en iMac-dator som sjunger på sista versen efter snart tio goda år. Den är så gammal att jag knappt längre kan uppdatera programvaran i den eller installera nyare program. Ett byte till en ny dator kommer alltså innebära att massor av program också förnyas eller byts ut och därmed behöver läras om helt eller delvis. Det är helt enkelt ett större ”teknikskifte” på gång. Ååh, uppförsbacke!

Detta gäller särskilt mina gamla Adobe-program, som jag haft sån nytta av förr. Jag tillhör dem som vägrar acceptera deras nuvarande prenumerationsmodell. Jag har redan köpt hela sviten för länge sen för tusentals kronor och betalat ännu mer för uppdateringar. Ska jag nu behöva prenumerera på program jag redan har köpt dyrt en gång! Nej tack.

Det har tagit några år för nya alternativ att mogna fram, eftersom Adobe varit helt dominerande, men jag är verkligen inte den enda person som har letat efter nåt nytt. Och nu tror jag att det är dags. För nåt år sen laddade jag ner Affinity Photo för test och jag, liksom så många andra, tror starkt på den som ersättare för Photoshop! Även om jag hittills inte precis funnit tid för att lära mig mer än det mest basic… 

Till Illustrator verkar det finnas gott om alternativ, och jag använder inte vektorgrafik lika mycket som förr. Men jag vill dessutom ha ett alternativ till InDesign, eftersom jag ibland även jobbar med layout och tryckoriginal. Det är uppenbarligen det svåraste programmet att hitta en vettig ersättare till. Nu låter det dock som att Affinity har nåt på gång även där. Jag håller tummarna!

Alla dessa ersättare ska jag sen behöva lära mig…

Men detta är ju långt ifrån de enda program jag använder. Jag sysslar visserligen med teckning, foto, layout, tryckoriginal, skrivande, m.m., men nuförtiden tillbringar jag snarare mitt liv i WordPress-världen, eftersom jag dels har denna min egen sajt och dels ansvarar för företagssajten där jag är anställd. 

WordPress ska vara så lätt, och jovisst, jämfört med att koda HTML själv är det oerhört smidigt. Men oj så många extra pluginprogram som man också måste testa igenom, läsa om och lära sig att använda! Ett plugin för säkerheten, ett annan plugin för användarroller, ett för shopping, ett för språkbyte, ett annat för filhantering och nedladdning, ett för formulär, ett för backup, en hel drös för olika designlösningar och så vidare och så vidare. En del är små och mycket enkla, andra rejält omfattande och mer eller mindre trilskande. Dessutom ska man ju välja ett designtema också, som man måste lära sig att böja till så det passar ens egna behov. 

Sen slutar nån del att utvecklas, eller ändras plötsligt kraftfullt och så måste man lära nytt igen. Det är roligt och spännande, men snacka om never ending stoooryyy! Man kan utan problem lägga all sin vakna tid på att finjustera en sajt i WordPress, utan att knappt nudda vid innehållet…. som ju egentligen är det väsentliga! (Just därför har jag börjat tvivla på att framtiden är så ljus för WordPress som den varit hittills, men det får bli ett annat inlägg.)

Men långt innan WordPress uppfanns sysslade jag också med webb, fast på den tiden var det en hel drös andra program som jag också ägnat en massa tid och möda åt att lära mig hantera, som Dreamweaver, Frontpage, Flash, Fireworks… Jag lärde mig även massor om HTML, CSS, osv och höll på tills webbkodande blev allt för avancerat och krävde genuint intresse för programmering. Där gick min gräns.

Även en del 3D-program testade jag för länge sen, t.ex Dimension och 3DStudio, men där gick jag bet, det var inte min grej alls. Animeringsprogram har jag däremot hållit på med en del, främst förr, Flash till exempel och det var riktigt kul när man väl lärt sig det. Sen blev det omodernt…

Häromåret gick jag även en kort pröva-på-kurs i Toonboom, eftersom jag aldrig helt släppt en gammal dröm om att animera. Men är det något som tar tid så är det att animera! Få se om den tiden dyker upp i detta liv, eller inte.

På olika arbetsplatser genom livet har jag ju också lärt mig att använda diverse platsspecifika datorprogram, ända sen de första terminalprogrammen som ordermottagare på Letraset i ungdomen. En sommar jobbade jag t.ex. på ett förlag med digitala kartor, vilket krävde arbete i några specifika program jag sen aldrig mer stött på. Vid andra tillfällen har jag jobbat tillfälligt på call-centers och liknande, vilket också krävde att man snabbt hittade runt i flera olika specifika kundhjälps-program, osv. 

Sen har jag såklart lärt mig en hel drös helt ”vanliga” datorprogram genom åren också, både på Mac och PC, eftersom jag alltid själv haft Mac men arbetsplatser ofta har PC. Word såklart, och Excell, Powerpoint, samt massor av småprogram av olika slag genom åren.

Som egenföretagare måste jag ju också hantera bokföringsprogram och liknande. Ägnade t.ex. rejält med tid förra året åt att studera och jämföra olika programlösningar och är nu lycklig med onlineprogrammet Bokio, efter många år med ett äldre program.

Om man sen lägger till alla triljoner onlinetjänster, shoppinglösningar, mobilappar, medlemssajter, musiktjänster, datorspel, etc som man ständigt lär sig hitta i och använda kan man snart börja undra hur hjärnan ska orka med allting. Hur länge klarar den av att ständigt lära sig nytt, nytt, nytt…?!

Ovanpå detta ska man såklart fördjupa sig i sitt ämnesområde också och bli så bra som möjligt på det. Bara det att jag har aldrig haft ETT ämne. Som uppdragstagare byter man ämne hela tiden. Ena veckan illustrerar man hälsoproblem, nästa julkort, den tredje veckan utrotningshotade djur. Och hur kul är inte det! Men hur jobbigt är det inte också… (Nu ska jag inte låtsas som att jag svingar mig mellan uppdragen. I själva verket har jag helt slutat ta uppdrag, i princip för flera år sen. Delvis av självbevarelsedrift, men främst för att uppdragen inte kickade in sådär lätt vecka efter vecka.)

Man kan naturligtvis också säga att mitt specialämne är själva tecknandet, att utveckla min stil och teknik och att skapa många nya bilder… Men är det något som äts upp av all tid och energi som behöver läggas på ”datorprogram” så är det just detta!

Nåväl, det är inte min avsikt att klaga (bara lite), jag är en vetgirig person som gillar ombyte. Men i dessa tider av utbrändhet överallt gäller det att ibland ta ett steg tillbaka och fundera över hur vi lever våra liv. Vad händer med oss som nu är i mitt i livet och ”jobbar med data”, särskilt vi som är inom media, webb, design etc. Hur länge klarar vi av att ständigt förändra våra arbetsrutiner pga nya program? Vill jag bli ihågkommen som hon som var så bra på så många olika datorprogram, eller vill jag skapa nåt, nåt mer bestående…? Inte konstigt att folk går in i väggen, hur kul de än har på jobbet!!

Nä, det får räcka för idag. Nu ska jag googla efter något nytt bra program att katalogisera tusentals foton, eftersom jag tröttnat på Bilder/Photos. 

Och så där håller det på! 

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.