Tvåspråkig blogg!? Är ett språkplugin bäst, eller två separata sajter?

UPPDATERING 2021:

Några månader efter att detta skrevs 2016 byggde jag om sajten till att bli två-språkig och det har jag inte ångrat en sekund! Även om det innebär mycket extra-jobb. Jag valde språkpluginet Polylang, som jag är super-nöjd med!

Dock kom livet (eller i alla fall massor med arbete) emellan, så det har dröjt ända tills nu innan alla blogg-poster har flyttats till rätt språksida. Inte heller har alla översatts än, men det kanske kommer… Det finns med andra ord fortfarande fler gamla inlägg på engelska än på svenska.


Mina tankar 2016:

Den här sajten och bloggen är i desperat behov av en stor uppgradering! Det har jag vetat länge, men inte förrän nu har jag fått tid och ork till det (augusti 2016). Jag är beredd, nu ska det ske!!

Men det är inte bara lite snyggare design och andra typsnitt som behövs. Här krävs en grundlig omorganisation av allt innehåll och framför allt ett helt annat sätt att hantera flera språk på. Idag är bloggen en hemsk mix av svensk-engelska texter, men jag vill få bättre närvaro i Sverige samtidigt som jag vill att de som inte talar svenska också ska kunna förstå innehållet. Dessutom måste jag byta till modernare plugins, höja säkerheten på sajten och inte minst satsa betydligt mer på SEO, som jag slarvat väldigt med…

Det här kommer nog ta ett tag!

Mitt mål är att bli en betydligt effektivare bloggare, jag har tonvis med foton liggande som väntar på att visas, men som sajten ser ut just nu fungerar det inte något bra, det är inte kul helt enkelt. Jag vill också hitta ett snyggare och bättre sätt att visa upp mina nya trycksaker, affischer, tavlor och produkter som jag säljer online.

Jag startade blogga redan 2011 och har inte gjort några stora förändringar sedan dess, förutom att sajten blivit responsiv. Men på dessa år har ju massor förändrats med WordPress, teman och plugins. Det känns nästan som att jag måste starta om igen. Tja, det kanske faktiskt är det bästa!

Jag älskar fortfarande WordPress och mitt tema från Headway Themes (men kan tyvärr inte rekommendera det just nu 2016… men det är en annan historia. UPPDATERING 2021: Headway tynade tyvärr bort, men det var ett mycket bra tema så länge det underhölls av utvecklaren. Numera bygger denna sajt på temat Generatepress, som är suveränt!). Allt annat ska jag byta ut och jag har surfat i timmar de senaste dagarna för att hitta de plugin som passar mina behov bäst. Så mycket nya bra wordpress-plugins det finns! Duh!

Min största fråga är hur jag ska hantera att sajten ska vara flerspråkig…

Hittills har jag skrivit blandat på både svenska och engelska i blogginläggen, trots att jag vet att Google verkligen inte gillar det. Min blogg har .se-ändelse men mina kategorier och taggar har varit på engelska, liksom bildtitlar etc. Alt-taggar har jag helt struntat i av ren lathet… det är hemskt slarvigt! SEO har jag inte heller brytt mig särskilt om och inte haft något SEO-plugin. Plugin för ökad säkerhet har jag inte heller haft. Jag skäms!! Men snart ska jag bli en bättre bloggare!!!

Nu är det dags att ta ett rejält kliv uppåt och göra allt rätt och bra!

Frågan är bara, ska jag göra om detta till en helt igenom svensk blogg och sen starta en separat engelsk blogg? Det verkar som mycket dubbelarbete men kan var bra för SEO. Eller ska jag installera ett språkplugin och göra denna blogg flerspråkig, med engelska som en undersida eller på annat sätt? Vilket är bäst? Och vilket plugin är isåfall bäst? Det har jag inte kommit på än, men läser allt vad jag kan. Ett bra inlägg om multi-språk finns här Nomadic Matt.

Kanske någon har fler tips?

Hur som helst ber jag om ursäkt ifall denna sajt kommer vara väldigt rörig ett bra tag framöver. Min förhoppning är att den ska bli riktigt fin och välfungerande till slut.

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.