Tvåspråkig blogg!? Är ett språkplugin bäst, eller två separata sajter?

Den här sajten och bloggen är i desperat behov av en stor uppgradering! Det har jag vetat länge, men inte förrän nu har jag fått tid och ork till det (augusti 2016). Jag är beredd, nu ska det ske!!

Men det är inte bara lite snyggare design och andra typsnitt som behövs. Här krävs en grundlig omorganisation av allt innehåll och framför allt ett helt annat sätt att hantera flera språk på. Idag är bloggen en hemsk mix av svensk-engelska texter, men jag vill få bättre närvaro i Sverige samtidigt som jag vill att de som inte talar svenska också ska kunna förstå innehållet. Dessutom måste jag byta till modernare plugins, höja säkerheten på sajten och inte minst satsa betydligt mer på SEO, som jag slarvat väldigt med…

Det här kommer nog ta ett tag!

Mitt mål är att bli en betydligt effektivare bloggare, jag har tonvis med foton liggande som väntar på att visas, men som sajten ser ut just nu fungerar det inte något bra, det är inte kul helt enkelt. Jag vill också hitta ett snyggare och bättre sätt att visa upp mina nya trycksaker, affischer, tavlor och produkter som jag säljer på bl.a. Society6.

Jag startade blogga redan 2011 och har inte gjort några stora förändringar sedan dess, förutom att sajten blivit responsiv. Men på dessa år har ju massor förändrats med WordPress, teman och plugins. Det känns nästan som att jag måste starta om igen. Tja, det kanske faktiskt är det bästa!

Jag älskar fortfarande WordPress och mitt tema från Headway Themes (men kan tyvärr inte rekommendera det just nu 2016… men det är en annan historia). De får bli kvar. Men allt annat ska jag byta ut och jag har surfat i timmar de senaste dagarna för att hitta de plugin som passar mina behov bäst. Så mycket nya bra wordpress-plugins det finns! Duh!

Min största fråga är hur jag ska hantera att sajten ska vara flerspråkig…

Hittills har jag skrivit blandat på både svenska och engelska i blogginläggen, trots att jag vet att Google verkligen inte gillar det. Min blogg har .se-ändelse men mina kategorier och taggar har varit på engelska, liksom bildtitlar etc. Alt-taggar har jag helt struntat i av ren lathet… det är hemskt slarvigt! SEO har jag inte heller brytt mig särskilt om och inte haft något SEO-plugin. Plugin för ökad säkerhet har jag inte heller haft. Jag skäms!! Men snart ska jag bli en bättre bloggare!!!

Nu är det dags att ta ett rejält kliv uppåt och göra allt rätt och bra!

Frågan är bara, ska jag göra om detta till en helt igenom svensk blogg och sen starta en separat engelsk blogg? Det verkar som mycket dubbelarbete men kan var bra för SEO. Eller ska jag installera ett språkplugin och göra denna blogg flerspråkig, med engelska som en undersida eller på annat sätt? Vilket är bäst? Och vilket plugin är isåfall bäst? Det har jag inte kommit på än, men läser allt vad jag kan. Ett bra inlägg om multi-språk finns här Travel blog success.

Kanske någon har fler tips?

Hur som helst ber jag om ursäkt ifall denna sajt kommer vara väldigt rörig ett bra tag framöver. Min förhoppning är att den ska bli riktigt fin och välfungerande till slut.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.