Påverkas klimatet när jag bild-googlar?

Det är klurigt att vara människa och vilja göra bra val. Även bild-människor och bild-sajter behöver tänka på hur miljön påverkas av online-verksamheten, för det gör den! 

Ibland vill man bara dra ur kontakten och teckna akvarell för hand, så man gör nåt bra både för den stressade själen och det stressade jordklotet! Men det är ju också väldigt roligt att ”jobba med data”. Så roligt att det blivit en gigantisk industri världen över som påverkar klimatet och jordklotet, precis som alla andra stor-industrier. Vad kan lilla jag göra, som en liten pusselbit i detta? Jo faktiskt en hel del.

Påverkar vårt googlande och video-streamande klimatet på jorden? Ja. Dessutom inte bara lite marginellt, utan enormt mycket! I paritet med flygindustrin, fick jag lära mig för ett par år sedan! Det här är naturligtvis inget jag är det minsta expert på, men jag hittade just anteckningar från ”Internetdagarna 2019” och blev påmind om en intressant föreläsning av Hannah Smith som handlade om ”HOW TO REDUCE CARBON EMISSIONS OF YOUR WORDPRESS WEBSITE”. Det är såklart precis lika aktuellt idag, två år senare. Dessutom har ju det senaste klimatmötet just hållits. (Pratade de nåt om internets påverkan på klimatet? Det har jag tyvärr ingen koll på, men vet du nåt så skriv gärna en kommentar.)

Varje gång man laddar sin mobil så påverkas klimatet, det är ju lätt att förstå. Men varje gång man öppnar en webbsida, tittar på en video, söker efter information via Google, spelar onlinespel osv påverkas klimatet också, därför att även dessa aktiviteter förbrukar energi. Det är något som i alla fall jag tänker betydligt mindre på.

Hur internet (och mer specifikt WordPress) påverkar klimatet var ämnet för denna föreläsning på Internetdagarna. ”Internet” är ju inget abstrakt som bara befinner sig ”uppe i ett moln” utan något som högst konkret kräver energi i mängder!

Energi krävs till tre olika delar när det gäller internet och datatrafik: 

  • Först till själva lagringen av data, dvs serverhallen. 
  • Därefter till alla nätverk som fraktar data från punkt A till punkt B. 
  • Slutligen krävs energi för att driva alla devices som vi behöver för att se och interagera med datan, dvs mobiler, datorer, TV, etc. Denna sista grupp kräver mest energi! 

(Utöver detta krävs givetvis energi även till en massa andra närliggande saker, som att tillverka alla devices, osv.)

Allé med kraftledning

För varje år har webbsajter blivit större och tyngre. Men det som framförallt är tungt är ju inte programkoden, typsnitt, SCC, texter eller liknande. Utan det är framför allt innehållet i form av bilder och videos som blivit större, fler och tyngre att ladda. Jämför det med de allra första webbsajterna som bara bestod av text, så trista, men betydligt mer miljösnåla. Videor online är dessutom ökande i enorm takt! Det finns en tydlig hets i marknadsförings-branschen att ALLT ska bli så rörligt som möjligt, för att det är vad alla konsumenter vill ha… (Vill vi verkligen det, i alla lägen?)

Vad innebär detta för en person eller ett företag som vill värna miljön? Jo, att rent konkret tänka på miljön till och med när man designar en webbsajt, bloggar eller lägger ut innehåll på sociala medier!

Gör jag en webbsida med enorma bakgrundsbilder som dessutom rör på sig så har jag gjort nåt dåligt för miljön! Publicerar jag riktigt stora bilder på webben direkt från kameran eller mobilen så gör jag nåt dåligt för miljön! Så konstigt och konkret är det. Det är en viktig insikt! 

Dessutom publicerar ju en allt större del av mänskligheten bara fler och fler bilder och videos online, på vår Facebook-sida för släkten, på företagets Youtube-kanal, i vår kompis-chatt, när vi tipsar om vackra utflyktsmål, eller lägger upp en selfie av senaste kläd-inköpet på alla sociala kanaler.

Som tur är känns detta som ett område som är ovanligt lätt att bli bättre på! Ett område där man enkelt och konkret kan ändra sig väldigt snabbt och därmed bidra åtminstone pyttelite till att minska sin egen energiförbrukning och klimatpåverkan.

Hannahs tips var bland annat dessa:  

Använd aldrig enorma bilder direkt från mobilen eller kameran på webben. Punkt. (Det har jag heller aldrig gjort. Klappar mig på axeln.) De tar längre tid att ladda ner (och upp) och de tar mer plats på servern. Allt det kräver energi = dåligt för jordklotet.

Det gör stor skillnad om en webbsida innehåller tio bilder som väger 200 kB var, eller 6 MB var! Multiplicera det med världens ALLA webbsidor, blogginlägg, sociala medier-uppdateringar osv… Hur stor energiåtgång blir det?

Optimera dessutom alla bilder som ska ut på internet, t.ex. spara jpg i max 45-70% om det går. (Ja det gör jag, fast ända ner till 45% törs jag sällan gå.) Eller använd ännu nyare bildformat än jpg, här händer det mycket på sistone som kan göra bilder mindre och därmed energisnålare. Komprimera dessutom bilder extra med valfri programvara/tjänst, även här händer det enormt mycket just nu. (Här brister jag, men jobbar på det..) 

Men allra viktigast är att inte auto-ladda videos! Det vill säga visa bara videos för de som aktivt vill se dem! När föreläsningen hölls angavs att snart 80% av allt innehåll på sociala medier är videos!! Det är enorma datamängder som flödar jorden runt och kräver energi i alla led. Att hantera det energisnålt är en fråga både för varje enskild innehålls-producent och för de stora plattformarna som styr tekniken.

Föreläsaren Hannah Smith hade även ett tips, som jag inte tänkt på tidigare, att byta webbhotell till ett som drivs av förnybar energi! Eller påverka det befintliga webhotellet att bli mer klimatsmart. Precis som alla andra industrier så behöver hela ”webb-industrin” minska sin klimatpåverkan och gå över till förnybar energi i alla led. 

Hon hade såklart även mer WordPress-specifika tips. Att tänka i termer av klimat och miljö är lätt att glömma när man planerar en ny design av en sajt, eller testar nya coola plugins och funktioner. Jag lägger det till att-göra-listan.. många bäckar små!

Personligen skulle jag allra helst spara energi genom att trycka på en knapp som i ett slag raderar all spam som förpestar världen. Snacka om en tsunami av totalt onödig energianvändning!

Mer finns att läsa t.ex. här: https://arkiv.internetdagarna.se/2019/program/index.html och här: https://www.thegreenwebfoundation.org/news/green-web-syllabus-hannah-smith-intro/

Lena Svalfors Hedin
Hej, jag som skriver här heter Lena och älskar allt som är kreativt och vackert. Jag är tecknare och säljer mina bilder online. Dagtid arbetar jag med kommunikation i ord och bild, grafisk form, webb och trycksaker.
Lämna gärna en kommentar!

SE ARKIV: 2011–NUTID

FÖLJ MIN BLOGG

follow us in feedly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.