Om mig

Jag heter Lena Svalfors Hedin och har på olika sätt ägnat mig åt kombinationen bild-text-form i hela mitt liv. Att lyfta fram, formge och förtydliga innehåll, att vägleda och förenkla för användare, att styra upp och se till att allt är konsekvent och följer den grafiska planen är sånt jag verkligen gillar.

Mina stora intressen i livet är även kulturhistoria, religion & samhälle, konsthantverk och vacker design i alla dess former. Är också en glad samlare av böcker med mycket illustrationer och foto, inklusive en hel del barnböcker och läromedel. Är en stor beundrare av forna tiders fantastiska illustratörer. Om det kan du läsa mer i min blogg!

Jag växte upp i Stockholm och bodde sen i Linköping några år, där jag studerade till fil.kand i historia och konsthistoria vid Linköpings universitet. Jag är även utbildad inom traditionell illustration, grafisk formgivning och datorgrafik. Numera bor jag i Malmö, sen drygt tjugo år tillbaka. I mitt liv finns även Dalarna, där min man växte upp och även jag har släktrötter, och Gotland som jag älskar och har besökt säkert 50 somrar.

Lilla mamma och långa sonen
Plötsligt är sonen längre än mig!

Grafisk form och webb

Genom åren har jag samlat på mig en mycket bred erfarenhet av illustration och bildbehandling, Photoshop och Illustrator, trycksaksproduktion och originalarbete i InDesign, foto, skrivande, webbdesign, WordPress och HTML, projektledning och mycket annat. 

Sen 2013 har jag varit anställd på ett teknikföretag där jag ansvarar för allt som rör webben, trycksaker, nyheter, sociala medier, annonser, bildarkiv och grafisk profil. Ett omväxlande och roligt jobb där det ständigt dyker upp nya utmaningar och möjligheter att lära sig nya saker!

Läs mer om jobb och utbildning!

Teckning och illustration

Tidigare frilansade jag flera år som tecknare och tog vitt skilda uppdrag som illustratör i mitt eget lilla företag. Jag kan varmt rekommendera medlemskap i Illustratörcentrum och utmärkta Svenska tecknare om du också jobbar med bilduppdrag. I många år var jag lycklig medlem där.

Mina första år som tecknare arbetade jag mest digitalt, men sen fick jag en väldig längtan tillbaka till mitt ursprung och känslan i det handtecknade. Noggranna blyerts- och tuschteckningar, fast ofta med färgpålägg i Photoshop, är numera mitt signum. Jag älskar att teckna ”realistiskt” och långsamt, petigt och noggrant. Med andra ord chanslös mot AI…

Numera ritar jag enbart efter eget humör, när det finns tid över, och säljer mina bilder online som trycksaker, tavlor och posters. Tyvärr var det ett tag sen det fanns tid och ork, men viljan har vaknat igen, så vi får se vad som händer framöver. Blir så glad när någon handlar ett av mina motiv, stort tack!

Mina två A, stora och f.d. lilla
Den man som fyndar mycket på loppis måste sen ta hjälp av sonen för att sälja det…

Min älskade familj

Min man Andreas är en skicklig loppisfyndare och kopplar av med gamla LP-skivor och synthar, när han inte ägnar all sin uppmärksamhet åt UX Design. Vår son gillar spel såklart. Alla tre tycker vi om musik och film, särskilt allt från Studio Ghibli, och att alltid se vad som kanske dyker upp lite längre fram längs vägen.

Jag längtar alltid till havet, ängen, ekbacken, skogen… men trivs med livet i stan!