Arbete och utbildning

Frilansande tecknare

Jag startade mitt företag ILLUFORM år 2004 (med lång föräldraledighet 2006-2010) och jobbade med förlag, tidskrifter, läromedel, etc. Numera tecknar jag enbart på fritiden, vid sidan av en vanlig anställning, och koncentrerar mig främst på egna projekt. I princip har jag alltså slutat ta uppdrag, jag har bara svårt för det slutgiltiga beslutet ;-)

Som tecknare är jag extra förtjust i att avbilda djur. Tycker också om illustrationsuppdrag inriktade mot information och faktaförmedling, jag gillar att förklara och förtydliga, även att göra research, skriva och formge. Innan jag startade eget arbetade jag som originalare och formgivare inom tryck och webb… och numera är det vad jag åter gör igen.

Webbansvarig marknadsassistent

De senaste tio åren har jag varit anställd som marknadsassistent och webbansvarig på BASTEC i Malmö, som verkar inom fastighetsautomation. Mitt uppdrag är att arbeta med alls som syns utåt i marknadsföring, nyheter och information.

Jag har egenhändigt byggt upp företagets WordPress-sajt från scratch, med bland annat produktkatalog, medlemssidor, dokument-arkiv och beställning. Jag fotograferar och bildbearbetar, skriver och publicerar nyheter i sociala medier, bearbetar och korrar andras texter. Formger och producerar tryckoriginal och beställer allt från flaggor och kontorstrycksaker till tröjor och broschyrer. Jag sökmotoroptimerar sajten löpande och håller ett öga på användarstatistik, designar mässmonter vid behov, ritar ibland ikoner och liknande till programvaror, och gör allt möjligt annat som hör ett företag till inom marknadsföring och kommunikation.

Några tidigare anställningar i urval

 • Illustratör på Nobelprize.org (flera projektanställningar). Se exempel på de Flash-spel som jag illustrerade här i portfolion, har även gjort annat åt dem.
  Två av spelen nominerades till Svenska Tecknares ”Kolla!”-priset och en av dem vann guld i kategorin ”Information skärmbaserat”. Hurra!
 • Projektanställd som originalare på BIG Travel i Malmö. Gjorde bland annat en golf-resekatalog.
 • Originalare på dåvarande byrån apostrof´i Lund. Arbetade bl.a. med att bygga upp Printshops ihop med Rahms tryckeri i Lund. Arbetade även med marknadsföringsmaterial åt Klippans fina produkter m.m.
 • Uthyrd marknadsassistent hos Manpower i Malmö. Blandade uppdrag inom marknadsavdelningar och kundtjänst.
 • Assistent grundforskning på Tema Barn, Linköpings universitet.
  Skrev även en akademiska publikation 1996 om skolförfattningar som heter ”Från sedlig fostran och disciplinering till social status och individuell utveckling” (!) Rapporten hos Linköpings Universitet.
 • Under ett tillfälligt projekt på Kulturhuset Arbis i Linköping (efter min utbildning på Kulturvetarlinjen) gjorde jag en undersökande enkät och skrev en rapport som hette ”Kommunerna och kulturen… Åtta kommuners kulturanslag 1994”. Målet var såklart mer pengar till kulturen och väl fördelat mellan stora institutioner och fria grupper!
 • Order och lager på dåvarande Esselte Letraset i Sundbyberg. (Någon som minns s.k. gnuggisar på ark? Jag var med långt före InDesign! Faktum är att där var en kille som började sälja in de första Adobe-programvarorna, men jag kunde inte för mitt liv begripa vad man skulle ha dem till… Nu vet jag mer än väl!)
 • Plus diverse småjobb genom åren…

Min utbildning

 • Naturvetenskaplig illustration och datorgrafik, Mälardalens högskola (3 år)
 • Fil.kand. examen i Konst respektive Historia, Linköpings universitet (1 år). Min C-uppsats i Konst- och bildvetenskap hette ”Konst, symboler och motiv i fyra kyrkor invigda 1987–1994 i Linköping”, i bearbetat skick trycktes den sen i boken ”Kyrka i bruk” som gavs ut i samband med en utställning på Östergötlands Länsmuseum 1996.
 • Kulturvetarlinjen, Linköpings universitet (3 år)
 • ”Grafisk formgivning och illustration”, RMI-Berghs, distanskurs (1 år)
 • ”Skapande kurs – Bild”, grundläggande konstnärlig utbildning på Liljeholmens folkhögskola, Östergötland (1 år)
 • Naturvetenskaplig linje, Spånga gymnasium, Stockholm (3 år)

>> Tidigare kunder och uppdrag