Min teckningsstil, teknik och material

Just nu i livet gör jag nästan inga uppdragsjobb som tecknare utan ägnar mig främst åt egna projekt. Men på mina portfolio-sidor kan du se uppdrag jag gjort tidigare för bokförlag, tidskrifter, reklamkampanjer, privatpersoner, osv.

Vill du köpa någon av mina bilder kan du se en översikt här Teckningar & Mönster.

Blyerts

Jag har alltid älskat att teckna i blyerts! Gärna porträtt av djur och människor. Blyertspennor passar mig bra eftersom jag gärna arbetar noga med detaljer, toningar, skuggor och ljus. Dessutom uppskattar jag att man kan sudda och ändra!

Färgpennor och akvarell

Färgpennor har en matt strävhet som jag gillar, och de är lika lätta att kontrollera som blyerts. Ibland kombinera jag pennorna med större ytor i akvarell, andra gånger blir det tjocka färgpålägg till päls och liknande, då kanske jag även använder härligt smetig gouache.

Photoshop

Ofta scannar jag blyertsteckningar och färglägger dem digitalt i Photoshop. Jag tycker om hur smidigt det är att ändra färger och prova ljus- och skuggeffekter. Ibland kombinerar jag teckningarna med texturer och collage. Även rent handtecknade bilder scannar jag vanligtvis och gör en sista retusch i Photoshop innan leverans.

Tuschpennor

Ink drawings by illustrator Lena Svalfors Hedin

Jag tecknar också med tuschpennor, som ger en större skärpa än blyerts. De passar därför särskilt bra till (små) bilder som ska vara tydligt detaljerade. Det är även en kul utmaning att göra toningar, skuggor och volym med hjälp av prickar eller små streck. Ibland tonar eller färglägger jag sen teckningen med akvarell eller i Photoshop.

Illustrator

Vissa uppdrag jag får passar bäst att göra i Illustrator. Det gäller särskilt symboler och liknande som ska tryckas i olika storlekar. Eller bilder som enbart ska användas på webben. Det passar bra till såväl klatchigare illustrationer med starka färger och distinkta penseldrag som till stramare, enklare bilder.